Rezerva Federală trage un semnal de alarmă. Sursa citată semnalează că există posibilitatea ca în luna martie, ratele dobânzilor din SUA să fie majorate. Totodată, Rezerva reafirmat planurile de a încheia achiziţiile de obligaţiuni în luna respectivă, înainte de a lansa o reducere semnificativă a deţinerilor de active, transmite Reuters.
Reprezentanţii Fed nu au publicat miercuri noi previziuni economice şi referitoare la dobânda cheie, iar cifrele nu sunt tocmai plăcute.
”Cu o inflaţie cu mult peste 2% şi o piaţă a forţei de muncă puternică, Comitetul se aşteaptă că va fi în curând oportun să crească intervalul ţintă pentru dobânda fondurilor federale”, a afirmat Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă al băncii centrale din SUA, într-o declaraţie referitoare la politica sa.
În același timp, FED a mai mențonat că membrii Comitetului au convenit asupra unui set de principii pentru ”reducerea semnificativă” a mărimii portofoliului său de active, limitând o parte din principalul obligaţiunilor care ajung la scadenţă.
Dobânzile din SUA ar putea exploda
Sursa citată precizează că acest plan va începe după creşterea dobânzilor, fără a stabili încă o dată anume. Referitor la situația angajaților din SUA, FED a vorbit și despre creşterea recentă a locurilor de muncă, chiar dacă izbucnirea variantei Omicron a coronavirusului a împins numărul zilnic de cazuri la niveluri record.
Sursa citată precizează că se așteaptă în continuare la îmbunătăţiri ale lanţurilor globale de aprovizionare, care vor duce la reducea inflaţiei.
Trebuie menționat faptul că în cadrul întâlnirii politice a FED, in 14-15 decembrie, au apărut și alte riscuri. La acel moment, naţiunile occidentale au început să aibă temeri referitoare la o posibilă invazie rusă a Ucrainei. În acest sens tot mai mulți vânzători au început să își vândă acțiunile.
Pe de altă parte, această mișcare nu a diminuat urgenţa Fed de a lua măsuri împotriva inflaţiei care a atins maxime ale mai multor decenii. Potrivit sursei citate, există dezechilibre între cerere și ofertă, iar toate aceste aspecte duc la niveluri ridcate are inflației.
”Dezechilibrele dintre cerere şi ofertă legate de pandemie şi redeschiderea economiei au continuat să contribuie la niveluri ridicate ale inflaţiei”, a spus Fed.