Plafonul datoriei SUA trebuie ridicat înainte de data de 1 iunie 2023
„Exista întotdeauna incertitudine cu privire la veniturile şi cheltuielile fiscale. Şi, deci, este greu să avem o certitudine, dar evaluarea mea este că şansele de a ajunge la 15 iunie şi de a ne putea plăti în continuare toate facturile sunt destul de scăzute.
Am indicat în ultima mea scrisoare către Congres (luni, n.red.) că ne aşteptăm să nu ne putem plăti toate facturile de la începutul lunii iunie şi poate chiar de la 1 iunie”, a declarat, duminică, Janet Yellen, în cadrul unui interviu acordat pentru NBC, precizând, totodată, ca estimarea sa în raport cu acest interval de timp a rămas aceeaşi.
Avertismentul ei a fost făcut în contextul în care Administraţia Biden şi opoziţia republicană trebuie să evite incapacitatea de plată a SUA. Potrivit sursei citate anterior, dacă plafonul datoriei nu este ridicat de Congresul SUA până pe data de 1 iunie 2023, SUA ar putea ajunge în incapacitate de a rambursa creditorii.
Joe Biden și Kevin McCarthy vor continua discuțiile despre plafonul datoriei SUA
Preşedintele SUA, Joe Biden, şi liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, vor relua luni, 22 mai 2023, discuţiile despre acest subiect. În prezent, Joe Biden analizează posibilitatea de a invoca un amendament constituţional pentru a creşte unilateral pragul de îndatorare suverană, dar admite că pot apărea provocări juridice care ar putea genera o criză majoră.
„Examinez Amendamentul al 14-lea pentru a verifica dacă avem sau nu autoritatea, eu cred că avem autoritatea. Întrebarea este dacă poate fi invocat acest amendament în timp util, astfel încât să nu fie contestat, şi dacă nu cumva am trece de data-limită, cu riscul intrării în incapacitate de plăţi. Această problemă este nerezolvată”, a explicat președintele SUA.
Potrivit spuselor sale, oficialii americani din cadrul Congresul SUA și-au asumat angajamentul că nu se va ajunge la situaţia intrării în incapacitate de plăţi, de aceea nu crede că va fi nevoie să fie invocat Amendamentul al 14-lea.
„Pornesc de la premisa că vorbim serios şi că vom găsi o soluţie pentru a evita incapacitatea de plăţi”, a adăugat Joe Biden, potrivit publicaţiei americane The Hill.
Potrivit sursei citate anterior, Amendamentul al 14-lea prevede că problema datoriei suverane a SUA „nu trebuie contestată”, ceea ce înseamnă că președintele SUA ar putea decide unilateral continuarea împrumuturilor externe în cazul în care Congresul SUA nu aprobă acest demers. Totuși, prevederile Amendamentului al 14-lea pot genera diverse interpretări, de aceea Administraţia Biden se teme că o decizie prezidenţială unilaterală ar putea fi contestată în justiţie.
Kevin McCarthy a anunțat că a avut, duminică, o conversaţie telefonică „productivă” cu Joe Biden despre depăşirea crizei bugetare. La rândul său, președintele SUA a catalogul discuțiile ca fiind „productive”, precizând că s-a convenit că SUA vor evita intrarea în incapacitate de plăți.