SUA încearcă să oprească creșterea influenței Chinei în Pacific. Au fost anunțate finanțări de 600 milioane de dolari

În acest context, vicepreședintele american a explicat la Forumul insulelor Pacificului (FIP) că SUA vor deschide două noi ambasade în regiune. Acestea se vor afla în Tonga şi Kiribati.

„Este o etapă importantă. Suntem foarte bucuroşi să avem în sfârşit o prezenţă americană în Tonga”, a declarat Kamala Harris, conform informațiilor transmise de afp.com

SUA își propun să numească un emisar pentru Pacific

Amintim că regiunea a dobândit o importanță strategică aparte. În acest context, SUA își propun să numească un emisar pentru Pacific şi să lanseze o strategie pentru regiune. În aprilie, insulele Solomon au semnat un acord de securitate foarte criticat cu China, bulversând alianțe de lungă durată cu puterile occidentale.

Sursa menționată notează că intervenţia Kamalei Harris prin conexiune video la FIP a constituit o reușită diplomatică pentru SUA, deoarece China nu a fost invitată niciodată să aibă o apariție similară la summit.

„Vom schimba această abordare”, a spus Kamala Harris, punctând că SUA vor „să îşi întărească în mod considerabil prezenţa în regiunea Pacificului”.

SUA au promis 60 milioane de dolari ca ajutor economic pentru Agenţia de pescuit a FIP, vor să relanseze prezenţa Peace Corps în Pacific pentru ajutor de dezvolare şi mai doresc să colaboreze în materie de securitate maritimă, asistenţă în caz de catastrofe şi la proiecte de infrastructură.

SUA a solicitat Chinei să renunțe la „neutralitate”

În altă ordine de idei, amintim că secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, i-a sugerat anterior omologului său chinez, Wang Yi, să-și părăsească poziția neutră și să preseze partenerul său Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina, având în vedere lipsa „semnelor” din partea Rusiei că vrea o soluție diplomatică a conflictului.

„Rămânem îngrijorați de alinierea Chinei cu Rusia”, a declarat Blinken, duminică, în timpul unei conferințe de presă la hotelul Ritz Carlton din Nusa Dua (în estul insulei indoneziene Bali), după o întâlnire de cinci ore cu Wang.

Întâlnirea lor, prima de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, a avut loc după ce ambii au participat în ultimele două zile la o întâlnire a miniștrilor de Externe ai G20, grupul principalelor economii industrializate și emergente, la care a participat și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Șefii diplomației principalelor puteri mondiale nu s-au văzut față în față până după întâlnire, care a fost centrată pe războiul din Ucraina și problemele de securitate alimentară, energetică și economică pe care le-a generat conflictul armat, precum și pe incomoda prezența lui Lavrov.