Record în ceea ce priveşte exporturile de petrol ale Statelor Unite ale Americii.
SUA înregistrează exporturi record de ţiţei, pe fondul căutării de alternative la petrolul rusesc
Săptămâna trecută, exporturile de ţiţei din SUA au atins un nivel record.
Acestea s-au ridicat la 4,55 milioane de barili pe zi, un plus de 21% faţă de săptămâna precedentă, potrivit datelor furnizate de către Energy Information Administration, scriu jurnaliştii de la Insider.
Totul are loc în contextul în care Occidentul încearcă tot mai mult să găsească alternative la livrările de petrol şi gaze din Federaţia Rusă.
Exporturile combinate de ţiţei şi produse petroliere au crescut, de asemenea, la un nou maxim istoric.
Vorbim despre o creştere cu 16% în decursul unei singure săptămâni, valoarea totală ajungând până la 10,87 milioane de barili pe zi.
Această majorare semnificativă a exporturilor a contribuit la scăderea stocurilor de petrol din Statele Unite cu 4,5 milioane de barili pe zi, până la 422,1 milioane de barili înregistraţi săptămâna trecută.
Astfel, preţurile ţiţeiului West Texas Intermediate au urcat cu 3%, până la 97,91 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul Brent s-a scumpit miercuri cu 2,3%, până la 106,33 dolari.
În urma invaziei ordonate de Vladimir Putin în Ucraina, ţările şi companiile din Occident au interzis importurile de petrol rusesc sau au impus diferite măsuri de reducere a consumului propriu.
În cazul Statelor Unite, administraţia Joe Biden a impus deja un embargo rusesc asupra petrolului, în timp ce Uniunea Europeană va implementa o interdicţie parţială până la sfârşitul anului.
Creşteri importante ale preţurilor internaţionale la gaze naturale
În tot acest timp, preţul gazelor naturale creşte la nivel mondial.
Săptămâna aceasta, contractele futures pentru gazele naturale din SUA au crescut cu peste 11% la un moment dat, marţi, 26 iulie, până la 9,75 dolari pentru un milion de unităţi termice britanice (MMBtu), cel mai ridicat nivel din iulie 2008.
În Europa, contractele futures pentru gaze naturale olandeze TTF au crescut cu 14%, la 201,75 euro pe megawat oră, cel mai ridicat nivel din martie.