Bilanţul pandemiei în Statele Unite a atins un nou record ameţitor: peste 67.000 de noi cazuri şi cel puţin 900 de decese au fost raportate în ultimele 24 de ore.

Celebrul medic imunolog Anthony Fauci spune ca ne confruntăm cu “o pandemie de proporţii istorice”.

Această explozie de cazuri pare să fi provocat o regândire a planurilor pentru perioada imediat următoare. Cel puţin 27 de state americane au suspendat deocamdată planurile de redeschidere.

Directorul CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor), Robert Redfield, crede că ce e mai rău abia urmează: “Cred că toamna-iarna viitoare va fi una dintre cele mai dificile perioade în istoria Americii în materie de sănătate publică. De aceea, este vital ca sistemul medical să nu fie copleșit.”

În acest moment, circa un sfert dintre noile infectări din statul american Florida sunt în Miami – considerat de experţi “noul Wuhan” al pandemiei din SUA. “Situația este dramatică. Spitalizările sunt la cel mai înalt nivel, pacienții de la terapie intensivă sunt de două ori mai mulți decât în aprilie și, dacă lucrurile nu se îmbunătățesc, am putea fi forţaţi să luăm măsuri drastice, precum carantina totală”, declară Francis Suarez, primarul din Miami.

Modelele epidemiologice prezic o agravare a pandemiei în Statele Unite în perioada următoare

Ultimele actualizări ale modelelor epidemiologice continuă să prezică o creştere a numărului zilnic de decese provocate de COVID-19 în Statele Unite, însă o echipă de cercetători susţine că purtarea aproape universală a măştii ar putea salva 40.000 de vieţi până în luna noiembrie, informează AFP.

De la 136.000 de decese asociate COVID-19 înregistrate oficial miercuri, SUA ar urma să ajungă la 151.000 decese până la 1 august şi la 157.000 până la 8 august, potrivit mediei valorilor prezise de modelele realizate de 23 de grupuri de cercetare din Statele Unite şi din alte părţi ale lumii. Aceasta a fost dată publicităţii marţi de o echipă de la Universitatea din Massachusetts, Reich Lab, din partea CDC. Cu o săptămână în urmă, această medie anticipase 147.000 de decese asociate noului coronavirus la 1 august.

California, Florida şi Texas, cele mai populate trei state americane, vor înregistra fiecare peste o mie de decese suplimentare în luna următoare, în comparaţie cu bilanţul din luna precedentă, susţine profesorul Nicholas Reich.

Unul dintre modele (IHME), realizat de Washington State University, merge mai departe, prezicând miercuri 224.000 de decese la 1 noiembrie, în timp ce un altul, realizat de cercetătorul independent Youyang Gu, din New York, anticipează 227.000 de decese până la 1 noiembrie, scrie Agerpres.

Potrivit grupului IHME, mai mulţi americani poartă măşti şi mai puţini se deplasează. “Dacă 95% dintre americani ar purta măşti la plecarea din casă, numărul de decese ar scădea cu 40.000” până în noiembrie, susţine centrul de cercetare.