Un tribunal din statul american Wisconsin a respins o plângere a producătorului informatic Apple împotriva gigantului Google, prin subsidiara sa de telecomunicaţii Motorola Mobility, conform unui document al instanţei publicat luni de un blog, relatează AFP.
"Tribunalul consideră că plângerea nu poate face obiectul unui proces" şi "anulează procedura", notează documentul instanţei în dosarul "Apple vs Motorola Mobility" publicat de blogul specializat www.fosspatents.com. "Suntem bucuroşi că instanţa a respins plângerea Apple", a comentat Motorola într-un comunicat.
"Motorola propune de mult timp licenţe legate de portofoliul său de brevete, la preţuri rezonabile şi nediscriminatorii, în conformitate cu practicile din sector", a adăugat producătorul de telefoane mobile. "Suntem în continuare interesaţi de un acord cu Apple", se mai arată în comunicat.
Marile grupuri internaţionale de tehnologie, în special din sectorul producţiei de telefoane mobile, duc un război al brevetelor fără milă, cu numeroase plângeri reciproce.
Motorola a anunţat la începutul lui octombrie care a retras o plângere împotriva Apple pe care o depusese în SUA la Comisia privind comerţul internaţional (ITC), fără a explica motivele deciziei sale.
Războiul brevetelor între Apple şi Motorola a ajuns în justiţia americană în octombrie 2010. Producătorul de iPhone a acuzat la rândul său Motorola de încălcări ale brevetelor legate de telefoanele multifuncţionale, în special în ceea ce priveşte tehnologia touchscreen.
La sfârşitul lui iunie, un judecător de la Curtea de Apel din Chicago a respins cererile tot mai numeroase depuse de Apple şi Motorola una împotriva celeilalte pentru încălcarea de brevete.
La 24 iunie, Apple a obţinut într-un proces gigant în California o importantă victorie împotriva concurentului său sud-coreean Samsung, condamnat la plata a peste un miliard de dolari pentru încălcarea de brevete legate de popularele produse iPad şi iPhone. Samsung a făcut apel împotriva acestei decizii.
În luna mai, Google a finalizat achiziţia Motorola Mobility pentru suma record de 12,5 miliarde de dolari, o achiziţie care i-a permis să controleze fabricarea de dispozitive care folosesc sistemul de operare pentru telefoanele mobile Android şi să pună mâna pe circa 17.000 de brevete.