"Commotion Wireless", un proiect finanţat de guvernul american şi creat la Washington, va fi disponibil la începutul anului viitor. Scopul său este să promoveze libertatea de exprimare ţinând cont de faptul că din ce în ce mai multe persoane folosesc gadgeturi mobile.

Este "un sistem util pentru cei care vor să comunice când guvernul lor nu vrea acest lucru", rezumă Sascha Meinrath, responsabil al proiectului din partea New America Foundation, intervievat de AFP.

Facebook şi Twitter au jucat un rol important în timpul Primăverii Arabe, însă aceste reţele sociale pot fi folosite de guverne pentru a-i depista pe disidenţi.

În schimb, "Commotion Wireless" – supranumit "Internet într-o valiză", chiar dacă nu este vorba de o valiză plină cu echipamente, ci cu software – este conceput ca o reţea în formă de plasă (‘topologia plasă’) unde te poţi conecta din aproape în aproape, fără punct de acces centralizat uşor de tăiat.

‘O reţea plasă nu se bazează pe o simplă unealtă’, adaugă Preston Rhea, unul din experţii de la New American Foundation, care a testat proiectul într-un cartier din Washington cu hackeri locali.

Programul său de criptare poate fi transferat de pe un smartphone. Astfel, dacă este blocat într-o ţară, este nevoie doar de o persoană cu smarphone pentru a-l transfera pe un alt calculator şi apoi mai departe pe alte calculatoare, spune Sascha Meinrath.

‘Aceste aplicaţii pot fi blocate, însă dacă o persoană intră în ţară cu un telefon mobil care are aplicaţia, aceasta poate fi distribuită’, spune el, adăugând: ‘ar fi extrem de dificil să opreşti propagarea’.

Sistemul nu a fost pus încă la punct, însă acest lucru se va întâmpla anul viitor, şi va fi conceput pentru ‘a fi securizat chiar şi dacă dispozitivele sunt infiltrate’, mai spune sursa citată.

‘Commotion’ este unul dintre proiectele finanţate de Departamentul de Stat pentru a promova libertatea pe internet, cu un buget de 76 de milioane de dolari pentru ultimii patru ani. Acestui buget i-au fost alocate alte 25 de milioane de dolari.