SUA interzic importul de câini. Decizie radicală din cauza rabiei. Sunt vizate peste 100 de țări

Sursă: Dreamstime

SUA a luat o decizie radicală din cauza problemelor legate de rabie. Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din America a anunţat o interdicţie de un an pentru importul de câini din 113 ţări din cauza problemelor legate de această boală. Interdicţia este valabilă pentru un an, va intra în vigoare din 14 iulie şi va fi revizuită periodic.

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a anunţat o interdicţie de un an pentru importul de câini din 113 ţări din cauza problemelor legate de rabie. Interdicţia se aplică tuturor câinilor, inclusiv celor însoţitori sau folosiţi ca sprijin emoțional în terapie, dacă provin dintr-o ţară cu risc ridicat în ultimele şase luni, relatează BBC.

Sute dintre câinii importaţi aveau certificate de rabie frauduloase, conform CDC.

„Această acţiune este necesară pentru a garanta sănătatea şi siguranţa câinilor importaţi în SUA şi pentru a proteja sănătatea publicului de transmiterea variantelor de virus ale rabiei canine”, informează CDC într-un comunicat.

Suspendarea se aplică pentru o gamă largă de ţări, unele precum Kenya, Egipt, Brazilia sau Rusia. SUA importă aproximativ 1 milion de câini anual. Câinii aduşi în SUA din ţările considerate acum cu risc ridicat reprezintă aproximativ 6% din acest număr.

Rabia a fost eradicată din Statele Unite în 2007. Dar ea rămâne o problemă răspândită în lume, anual aproximativ 59.000 de oameni fiind ucişi. Rabia este aproape întotdeauna fatală odată ce o persoană începe să resimtă simptomele.

Ce este rabia și cum se transmite

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, pe baza avântului dat de adopţii în perioada pandemiei, încurajează oamenii care vor să-şi ia un câine să apeleze cu încredere la adăposturile canine, pentru că animalele sunt vaccinate în mod regulat.

Rabia (turbarea) este o boala infectioasa virala a mamiferelor cauzata de un virus, virusul rabic, care se gaseste in saliva animalelor si care afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) atat la animale, cat si la oameni. Animalele infectate cu acest virus pot raspandi boala prin intermediul salivei sau contactului cu tesutul cerebral.

Rabia se transmite oamenilor de la animale. Transmiterea are loc de obicei prin zgârierea sau mușcătura de către un animal a altuia sau a oamenilor. Saliva animalului infectat poate transmite rabia dacă aceasta vine în contact cu membranele mucoase ale altui animal sau om. Majoritatea cazurilor de rabie la oameni sunt rezultatul mușcăturilor de câini. Peste 99% din cazurile de rabie în țările în care câinii sunt purtători de rabie sunt cauzate de mușcături de câini.

Sursă foto: Dreamstime