Populara aplicație video chineză TikTok a fost interzisă de pe toate dispozitivele administrate de Camera Reprezentanților din SUA, potrivit administrației instituției. Noua lege, care va intra în curând în vigoare, interzice aplicația de pe dispozitivele guvernamentale americane.
Aplicația este considerată „de mare risc din cauza unei serii de probleme de securitate”, a declarat marți directorul administrativ al Camerei (CAO) într-un mesaj trimis tuturor legislatorilor și personalului, și trebuie să fie ștearsă de pe toate dispozitivele gestionate de Cameră.
Noua regulă urmează unei serii de măsuri luate de guvernele statelor americane pentru a interzice TikTok, deținut de ByteDance, cu sediul la Beijing, de pe dispozitivele guvernamentale. Începând de săptămâna trecută, 19 state au blocat, cel puțin parțial, aplicația de pe dispozitivele gestionate de stat, din cauza temerilor că guvernul chinez ar putea folosi aplicația pentru a urmări americanii și a cenzura conținutul.
SUA interzice TikTok pe dispozitivele oficiale
Proiectul de lege omnibus de cheltuieli în valoare de 1.660 de miliarde de dolari, adoptat săptămâna trecută pentru a finanța guvernul SUA până la 30 septembrie 2023, include o dispoziție care interzice aplicația pe dispozitivele gestionate la nivel federal și va intra în vigoare odată ce președintele Joe Biden va semna legea.
„Odată cu adoptarea Omnibus-ului care a interzis TikTok pe dispozitivele din cadrul executivului, CAO a lucrat cu Comitetul pentru Administrația Camerei pentru a implementa o politică similară pentru Cameră”, a declarat marți pentru Reuters un purtător de cuvânt al directorului administrativ.
Mesajul adresat personalului spunea că oricine are TikTok pe dispozitivul său va fi contactat pentru a-l elimina, iar viitoarele descărcări ale aplicației sunt interzise.
TikTok nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la noua regulă. Parlamentarii americani au înaintat o propunere de a pune în aplicare o interdicție la nivel național a aplicației.
Interzicerea TikTok, în beneficiul alor aplicații de socializare
Interzicerea TikTok pe dispozitivele guvernamentale ar putea fi în beneficiul unor platforme rivale precum Snap şi Facebook şi Instagram, deţinute de Meta, care concurează şi pentru atenţia tinerilor consumatori.
Proiectul de lege include o excepţie pentru autorităţile din domeniile aplicării legii, securităţii naţionale şi cercetării.
Parlamentarii de ambele părţi ale culoarului politic, precum şi directorul FBI Christopher Wray, şi-au exprimat teama că structura de proprietate a TikTok ar putea face vulnerabile datele utilizatorilor din SUA, deoarece companiile cu sediul în China ar putea fi obligate prin lege să predea informaţii despre utilizatori.
Amintim că reprezentanții TikTok au spus în mod repetat că datele utilizatorilor din SUA nu sunt păstrate în China. Mai mult, compania a lucrat la un acord cu administraţia SUA pentru a atenua temerile de securitate naţională prin intermediul Comitetului pentru investiţii străine.