SUA investesc în securitatea alimentară din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Biden anunță un ajutor de 1 miliard de dolari

joe biden

SURSA FOTO: Dreamstime

Un responsabil al Casei Albe a informat recent că președintele Joe Biden va anunţa sâmbătă un ajutor de 1 miliard de dolari pentru îmbunătățirea securității alimentare din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

SUA investește în securitatea alimentară din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Biden anunță un ajutor de 1 miliard de dolari

În acest context, responsabilul de la Casa Albă a explicat că securitatea alimentară din Orientul Mijlociu și Africa de Nord a fost amenințată în urma invaziei pornite de Rusia în Ucraina.

De asemenea, responsabilul din SUA a spus că suma de un miliard de dolari va fi acordată „pe termen scurt şi lung”, conform informațiilor transmise de afp.com

Războiul declanşat de Moscova împotriva Ucrainei la 24 februarie riscă să provoace o criză alimentară de amploare mondială, în condiţiile în care Ucraina, important exportator de cereale, nu îşi poate scoate recoltele din porturile pe care încă le mai controlează.

Un număr record de 345 de milioane de oameni se confruntă cu perspectiva foametei, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute directorul executiv al Programului Alimentar al ONU, David Beasley.

„Impactul economic şi social este resimţit mult dincolo de graniţele ucrainene, generând penurie de alimente, creşteri de preţuri şi insecuritate alimentară, afectând Africa, Orientul Mijlociu şi chiar America Latină”, a explicat David Beasley.

NATO consideră că marile operațiuni militare nu sunt răspunsul la instabilitatea din Africa

În altă ordine de idei, amintim că secretarul general al NATO a vorbit miercuri, 13 iulie, despre instabilitatea din Africa. Astfel, Jens Stoltenberg a argumentat că „marile operațiuni militare” nu sunt un răspuns potrivit pentru a rezolva situația.

Mai precis, politicianul norvegian a explicat în cadrul unei sesiuni comune a Comisiei de Afaceri Externe şi a Subcomisiei de Securitate şi Apărare din Parlamentul European că „în sudul NATO se poate face mai mult”, însă marile operațiuni militare nu sunt un răspuns potrivit pentru rezolvarea instabilității.

„În sudul NATO se poate face mai mult, dar nu cred că marile operaţiuni militare sunt răspunsul la instabilitatea pe care o vedem în sud”, a declarat Jens Stoltenberg.

De asemenea, secretarul general al NATO a spus că cel mai bun lucru pe care organizația îl poate face este să lucreze „cu parteneri precum Mauritania, Tunisia şi alţii”.

„Cred că cel mai bun lucru pe care îl putem face este să lucrăm cu parteneri precum Mauritania, precum Tunisia şi alţii, să creăm capacităţi, să-i formăm şi să-i ajutăm să-şi stabilizeze propriile ţări. Putem face mai mult decât atât. Şi aceasta a fost una dintre deciziile care au fost luate la Madrid”, a completat Stoltenberg