Iranul poate produce material fisionabil pentru o armă nucleară în 1-2 săptămâni
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a avertizat că Iranul este capabil să producă material fisionabil pentru o armă nucleară în „una sau două săptămâni” din cauza încetării acordului nuclear.
„Situaţia actuală nu este bună. Iranul, din cauza încetării acordului nuclear, în loc să fie la cel puţin un an distanţă de a avea capacitatea de a produce material fisionabil pentru o armă nucleară, este acum probabil la o săptămâna sau două de a putea face acest lucru.
Iranul nu a pus la punct o armă”, a recunoscut oficialul american în cursul unui forum în Colorado, SUA, conform agenției de presă AFP.
În urmă cu trei luni de zile, însă, Iranul a încercat să negocieze direct cu SUA reinstaurarea acordului nuclear din anul 2015, semnat în timpul Administrației Obama, denunțat apoi de Administrația Trump.
Dialogul Iran-SUA nu ar fi fost coordonat de ministrul adjunct de Externe din Iran, Ali Bagheri, ci de misiunea iraniană la ONU, respectiv de ambasadorul iranian Amir Saeid Iravani.
Hossein Amirabdollahian, fostul ministru de Externe din Iran, a confirmat personal că, în timpul unei vizite oficiale la New York, a discutat cu oficialii americani despre acordul nuclear, fără a da mai multe detalii. A precizat, însă, că Iranul este interesat de „o soluţie diplomatică” la conflictele militare din Orientul Mijlociu.
La acea vreme, unii comentatori politici au crezut că Iranul încearcă să folosească războiul din Israel ca pe „o pârghie” pentru reluarea acordului nuclear din anul 2015. Aşa-numitul „plan comun de acţiune cuprinzător” prevedea suspendarea sancţiunilor împotriva Iranului, în schimbul restricţionării programului nuclear iranian.
Despre materialul fisionabil
Conform Anexei „tehnologii și articole supuse controlului pentru neproliferarea armelor nucleare din 28.09.1992”, 1.2. materiale fisionabile speciale: (i) Termenul „materiale fisionabile speciale” include: Plutoniu-239, Uraniu-233, Uraniu îmbogățit în izotopii 235 sau 233, orice material care conține unul sau mai mulți dintre aceștia. Consiliul Guvernatorilor poate desemna alte materiale fisionabile speciale în mod periodic. Este important de menționat că termenul nu include materiile prime.
(ii) Definiția „uraniu îmbogățit în izotopi 235 sau 233”: Se referă la uraniu care conține izotopii 235 sau 233 sau ambii, într-o proporție astfel încât raportul sumei acestor izotopi față de izotopul 238 să fie mai mare decât raportul natural al izotopului 235 față de izotopul 238. Excepții și reguli specifice: Excepții (subparagraful a): Plutoniu cu o concentrație izotopică de plutoniu-238 mai mare de 80%.
Materiale fisionabile speciale când sunt utilizate în cantități de ordinul gramelor sau mai mici, ca elemente sensibile în instrumente. Materii prime utilizate exclusiv în activități non-nucleare, cum ar fi producția de aliaje și ceramici.