SUA îşi păstrează angajamentul faţă de proiectul de apărare antirachetă de la Deveselu

SUA îşi păstrează angajamentul faţă de proiectul de apărare antirachetă de la Deveselu, în condiţiile în care evoluţiile diplomatice din negocierile cu Iranul influenţează necesitatea existenţei unui sistem de apărare antirachetă în Europa şi România, a precizat ambasada americană la Bucureşti ca răspuns la întrebările adresate de un jurnalist francez, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, alegerea României pentru construirea acestei baze a fost determinată de parteneriatul strategic existent între Washington şi Bucureşti, dar şi de poziţionarea geografică a ţării, care permite un răspuns eficient la potenţialele ameninţări. Reprezentanţa diplomatică a reiterat faptul că sistemul Aegis Ashore este unul defensiv prin natura sa şi nu constituie o ameninţare la adresa Rusiei.
În ce priveşte costurile sistemului de apărare antirachetă şi comanda acestuia, ambasada SUA a precizat că "Abordarea Europeană Adaptivă în Etape (EPAA) este contribuţia naţională voluntară a SUA la capacitatea de apărare împotriva rachetelor balistice a NATO", iar "controlul operaţional al amplasamentului sistemului Aegis Ashore din România va fi transferat NATO la momentul oportun". "Respectivele obligaţii financiare sunt discutate în acordul dintre Statele Unite ale Americii şi România privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice. Conform acordului, guvernul SUA va acoperi costurile de construcţie a amplasamentului şi de operare şi întreţinere a sistemului de apărare antirachetă", se menţionează în comunicat.

În legătură cu afirmaţiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov potrivit căruia scutul nu mai este necesar după încheierea acordului nuclear între Iran şi comunitatea internaţională (şi SUA), diplomaţia americană a arătat: "Deşi grupul P5+1 (cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite plus Germania) şi Iranul au ajuns la un acord iniţial cu privire la programul nuclear al Iranului, mai sunt multe lucruri de făcut, în contextul în care negociem configuraţia unei soluţii cuprinzătoare în următoarele şase luni. Punctul nostru de vedere cu privire la importanţa apărării antirachetă în Europa şi angajamentul faţă de EPAA, în calitatea de contribuţie a SUA la sistemul NATO de apărare antirachetă, rămân neschimbate".
Sursa: Agerpres