O analiză recentă a AFP arată că noul președinte al SUA, Joe Biden, urmează să păstreze o serie de măsuri luate de fostul lider american, Donald Trump. Astfel, puține lucruri se vor schimba, mai ales în domeniul comerțului.
Noul preşedinte ales american Joe Biden intenţionează să păstreze tarifele vamale instituite de Donald Trump în comerţul cu China, făcând front comun cu aliaţii săi istorici precum Uniunea Europeană, ceea ce semnifică mai degrabă o schimbare de strategie decât una politică, comentează joi AFP, citat de Agerpres.
Pentru moment, se aşteaptă ca preşedintele ales să adopte un status quo la sosirea sa la Casa Albă, prioritatea absolută a viitoarei administraţii democrate fiind să redreseze economia americană, care se reface cu dificultate din criza provocată de pandemie.
„Vreau să mă asigur că ne vom lupta din toate puterile investind mai întâi în America”, a declarat preşedintele ales într-un interviu publicat miercuri în New York Times.
„Nu voi încheia niciun nou acord comercial cu cineva atât timp cât nu vom fi făcut importante investiţii aici, la noi acasă şi în privinţa lucrătorilor noştri”, a adăugat el, contrar speranţelor în special ale Regatului Unit – pe cale să părăsească definitiv UE – care speră să încheie cât mai curând un acord comercial bilateral.
Tensiunile cu China, în continuare majore
Nu este vorba nici de a revizui acordul comercial semnat în ianuarie cu China, nici de a reveni asupra taxelor vamale punitive impuse de administraţia Trump asupra produselor chineze de miliarde de dolari.
„Nu-mi voi compromite opţiunile”, a apreciat preşedintele ales, subliniind că doreşte şi să-şi consulte aliaţii tradiţionali în Asia şi în Europa pentru a dezvolta o „strategie coerentă”.
Aceste anunţuri cu privire la China nu sunt surprinzătoare, subliniază Eswar Prasad, economist şi profesor la universitatea Cornell din New York.
Joe Biden nu-şi poate permite să întoarcă spatele sindicatelor şi aleşilor din cele două partide dacă suprimă tarifele vamale „fără să ceară concesii” din partea Beijingului, a explicat el.
Între altele, „ar fi foarte dificil să trimită un astfel de semnal în acest moment văzând ceea fac chinezii în Australia”, adaugă profesorul, referindu-se la impunerea recentă a unor măsuri antidumping severe împotriva vinurilor australiene.
Dacă noua administraţie va opera „schimbări semnificative în strategie” în raport cu abordarea administraţiei Trump, „poziţia ostilă globală faţă de China va rămâne probabil neschimbată”, opinează Prasad.
Referitor la disputele structurale – „furtul” de proprietate intelectuală şi subvenţiile chineze – atât de criticate de predecesorul său Donald Trump, tactica lui Joe Biden ar urma să constea în a-şi ralia ţările europene care se confruntă de asemenea cu astfel de problematici.
Discuții cu țările din Uniunea Europeană
Aliate Uniunii Europene, SUA vor putea astfel să-şi utilizeze întreaga lor putere faţă de Beijing pe frontul comercial.
Dar ce ar putea aduce în schimb administraţia Biden Uniunii Europene, ale cărei ţări se află sub incidenţa tarifelor vamale americane şi cu care divergenţele sunt numeroase, fie în ceea ce priveşte subvenţiile în aeronautică fie în impozitarea giganţilor digitali, se întreabă AFP.
Comisia Europeană pare să fi sugerat ea însăşi un răspuns publicând miercuri un proiect al „noului program transatlantic pentru o schimbare planetară”, în care a definit patru domenii politice majore asupra cărora cei doi aliaţi ar putea să se concentreze: răspunsul la pandemia de COVID-19, schimbarea climatică, comerţul şi tehnologia, securitatea.
În dosarul spinos al giganţilor digitali, UE propune „instaurarea unui dialog specific cu SUA asupra responsabilităţii platformelor online şi a marilor întreprinderi tehnologice, să lucreze împreună asupra unei fiscalităţi echitabile şi distorsiunilor pieţii şi să elaboreze o abordare comună pentru a proteja tehnologiile critice”.
„Cred că administraţia Biden este pregătită pentru o astfel de iniţiativă. Chiar asupra problemei fiscale, Joe Biden ar putea fi mai flexibil”, apreciază Edward Alden, expert la Council on Foreign Affairs.
Potrivit lui, noua echipă trebuie să găsească mijloace de a creşte veniturile din impozite. „Un fel de cooperare” asupra întreprinderilor digitale ar putea fi astfel utilă în această privinţă, adaugă specialistul.
Dar în SUA, noul preşedinte se va confrunta cu puternice lobby-uri.
„Există o oportunitate pentru conducătorii americani de a crea o nouă reglementare mondială” şi de a evita „protecţionismul digital”, a opinat Nick Clegg, vicepreşedintele Facebook într-un editorial publicat în Washington Post luni.
Pe plan intern, Joe Biden va avea multe de făcut pentru a face să redreseze dezechilibrele în faţa Chinei.
„Totul este o problemă de pârghie” şi „nu cred că o avem pentru moment”, a recunoscut viitorul preşedinte democrat în paginile NYT.