Persoane familiare cu planurile de la Casa Albă au declarat pentru Reuters că SUA are un plan foarte bine pus la punct în cazul în care Rusia va începe invazia Ucrainei. Mai exact, sursele citate spun că în cazul în care se va întâmpla acest lucru, administrația Biden ar putea priva țara de mai multe tipuri de tehnologie și bunuri americane și străine, folosite la produse precum electronice, calculatoare comerciale, semiconductori și componente pentru aeronave, au declarat.
Conform surselor citate, acest lucru poate f făcut de președintele american prin extinderea listei de bunuri care necesită licențe din SUA, înainte ca furnizorii să le livreze către Rusia. Mai exact, administrația președintelui SUA ar refuza astfel aceste licențe.
De menționat este faptul că toate aceste măsuri fac parte dintr-o serie de penalizări care sunt impuse la controlul exporturilor pe care SUA le-a pregătit pentru a afecta economia Rusiei, luând în vizor bunuri precum lasere și echipament de telecomunicații până la echipament maritim.
Pe de altă parte, măsurile prezentate de sursele citate nu s-au numărat printre cele anunțate marți ca parte a unei runde de sancțiuni dezvăluite de Biden pentru a-l pedepsi pe președintele rus Vladimir Putin.
În ciuda acestui lucru, intețiile pe care SUA le au sunt destul de care. Un oficial de rang înalt al administrației americane a spus că în cazul în care Rusia nu își respectă promisinile, vor fi pedepsite.
Planul pregătit de SUA
„Dacă Putin escaladează și mai mult, vom escalada și noi, folosind atât sancțiunile financiare cât și controlul la export, pe care încă nu l-am dezvăluit”, a spus acesta.
Totodată, el a mai adăugat că Rusia are nevoie de tehnologie, iar acest lucru nu i-ar fi de folos. „Controalele la export sunt foarte potente deoarece vorbim despre tehnologie critică de care Rusia are nevoie pentru a-și diversifica economia”, a adăugat oficialul, care mai subliniat și faptul că SUA este „total pregătită cu un număr foarte mare de țări din lume să implementeze aceste măsuri de control a exporturilor dacă invazia continuă”.
Contactate de Reuters pentru a comenta aceste detalii, nici Casa Albă, dar și Departamentul de Comerț, care supraveghează controalele americane la export, nu au răspuns.
Pe de altă parte, Pachetul, care încă era ajustat în weekend și s-ar putea modifica, ar putea fi introdus chiar și în contextul în care unii oficiali de la Casa Albă au promis să evite consumatorul rus de la brutul penalizărilor.
Scopul măsurilor de control la export „este de fapt pentru a degrada abilitatea Rusiei de a avea producție industrială în câteva sectoare cheie”, a spus, luna trecută, Peter Harrel, care face parte din Consiliul de Securitate Națională a Casei Albe. El a spus că administrația este concentrată pe producția industrială și sectoare de înaltă tehnologie „decât cum să luăm cumva în vizor poporul rus în mare”.
Ce sancțiuni riscă Rusia
Administrația a promis în ultimele săptămâni că va lovi Moscova cu un mix potent de sancțiuni bancare și controale la exporturi, ca răspuns la comasarea a sute de mii de soldați ruși de-a lungul graniței ucrainene.
De menționat este faptul că în cazul în care vor ntra în vigoare, iInterzicerea licențelor este o măsură similară aplicată și în cazul companiei Huawei din China. Astfel, furnizorii americani ar trebui să obțină licențe pentru anumite bunuri care sunt livrate Rusiei ce nu necesită momentan aprobarea, precum componente de avioane civile. Urmează de văzut dacă Europa va lua măsuri similare.
În cadrul schimbărilor propuse în pachetul de controale la exporturile din SUA, aplicațiile pentru licențe ar urma să fie revizuite cu un standard strict de „politică a anulării”, ceea ce înseamnă că doar în cazuri rare le va aproba administrația.
Totodată, companiile rusești listate ca fiind așa-ziși utilizatori militari finali pentru presupusele legături cu armata rusă, inclusiv un număr mic de producători aviatici, vor fi adăugați pe o listă neagră comercială cunoscută drept lista entităților. Aceasta ar mări aria de bunuri pentru care companiile ar trebui să obțină licențe.