Turcia), 5 martie 2021 – La aproape 45 de zile de la preluarea mandatului, preşedintele SUA, Joe Biden, a făcut public documentul „Instrucţiuni Strategice Interimare privind Securitatea Naţională”. În document, administraţia de la Washington menţionează că îşi va reduce prezenţa militară în Orientul Mijlociu şi o va consolida în regiunea Pacificului şi în Europa împotriva rivalelor sale China şi Rusia, scrie publicația turcă YENI ŞAFAK
Sunt enumerate ameninţările
În document sunt enumerate ameninţările la adresa SUA în diverse domenii, de la pandemia de Covid-19 la schimbările climatice, de la ascensiunea Chinei şi Rusiei, rivalele Statelor Unite, la ascensiunea naţionalismului la nivel global, la schimbările tehnologice şi că numeroasele probleme cu care se confruntă Statele Unite nu cunosc piedici fizice, precum graniţe şi ziduri. În document se arată că regimurile democratice din lume, şi în primul rând din SUA, se află sub asediu. În SUA, la 6 ianuarie, în urma asaltului asupra Congresului 6 persoane şi-au pierdut viaţa.
Deranjat de noua ordine mondială
În document se mai arată că şi distribuţia puterii în lume se schimbă, ceea ce reprezintă o nouă ameninţare pentru SUA. Documentul care trasează cadrul problemelor ordinii mondiale precizează că prioritatea administraţiei Biden din punctul de vedere al securităţii naţionale este „revitalizarea parteneriatelor şi alianţelor în lume”. De asemenea, în document se mai arată că pe lângă alianţe şi parteneriate, Statele Unite vor acorda atenţie şi cooperării, iar pentru găsirea de soluţii la problemele globale, în primul rând la schimbările climatice, Washingtonul îsi va relua rolul de lider în instituţiile internaţionale.
Apărarea Israelului va continua
În document se subliniază că SUA vor acorda atenţie securităţii Israelului în Orientul Mijlociu: „Vom descuraja ameninţările ţărilor din regiune şi ale Iranului la adresa altor ţări în ceea ce priveşte suveranitatea şi integritatea teritorială, va continua lupta împotriva Al-Qaeda şi ISIS, iar susţinerea Statelor Unite pentru crizele umanitare din regiune se va intensifica”. În capitolul privind Orientul Mijlociu se arată: „Nu credem că numai forţa militară este o soluţie la problemele din regiune şi nici nu vom acorda un cec în alb partenerilor noştri din Orientul Mijlociu care promovează politici contrare intereselor şi valorilor americane”.
Nu vor fi cheltuiţi bani pentru războaie
În document se atrage atenţia asupra faptului că SUA cheltuiesc trilioane de dolari în războaie nesfârşite: „Cea mai puternică prezenţă militară va fi în regiunea Indo-Pacifică şi Europa. Vom păstra în Orientul Mijlociu numărul necesar de forţe pentru a destructura reţelele teroriste, a descuraja agresivitatea Iranului şi a apăra interesele Statelor Unite”. Administraţia de la Washington, s-a poziţionat militar în Europa şi în timpul Uniunii Sovietice, iar prezenţa sa militară în Pacific împotriva Chinei a început să se intensifice în timpul fostei administraţii Trump.
Declaraţia lui Blinken privind loviturile de stat
În discursul cu tema „Politica externă pentru americani”, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a atras atenţia asupra greşelilor din politica externă. Blinken a precizat că regimurile autoritare nu vor mai fi răsturnate folosindu-se forţa şi a spus: „În trecut am încercat şi nu a folosit la nimic”. Amintind exemplele din Orientul Mijlociu şi Afganistan, Blinken a menţionat că pentru o pace durabilă forţele militare sunt limitate şi că vor acorda importanţă diplomaţiei. Şi totuşi Blinken a lăsat uşa întredeschisă pentru intervenţiile militare. Dacă Statele Unite vor fi obligate să folosească forţa militară, acest lucru va fi posibil conform legilor americane şi cu acordul poporului american.