"Departamentul Trezoreriei continuă să creadă că obligaţiile emise sunt investiţii /AAA/. Anunţul făcut astăzi subliniază cât de important este pentru Congres să adopte măsuri suplimentare pentru a ataca provocările puse de situaţia noastră bugetară pe termen lung", a declarat în faţa reprezentanţilor presei un purtător de cuvânt al ministerului, Anthony Coley.
Contrar celor de la Standard&Poor’s care au retras Statelor Unite ‘Triplul-A’ la începutul lunii în curs, Fitch Ratings a făcut cunoscut marţi că menţine această notă acordată primei economii mondiale. În opinia sa, ‘pilonii cheie ai bonităţii excepţionale a SUA rămân intacţi, şi anume rolul său esenţial în sistemul financiar global şi o economie flexibilă, diversificată şi bogată’.

Cu toate acestea, Fitch avertizează că ar putea fi nevoită să revizuiască perspectiva pentru ratingul SUA (negativă în loc de stabilă), în cazul în care comisia parlamentară bipartită ale cărei concluzii sunt aşteptate la sfârşitul lunii noiembrie nu va reuşi să ajungă la un acord cu privire la un plan credibil de reducere a datoriei publice.

O asemenea decizie ar implica o probabilitate mai mare de 50 la sută ca SUA să-şi piardă în termen de doi ani preţiosul talisman ce îi permite să beneficieze de condiţii de refinanţare foarte avantajoase.
SURSA: Agerpres