Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, a declarat că Statele Unite s-au oferit să-i contacteze pe oficialii sirieni 'la nivel de personal' prin intermediul Naţiunilor Unite şi reprezentantului special comun Lakhdar Brahimi.
   
'În niciun moment Statele Unite nu s-au oferit să negocieze direct cu regimul sirian', a precizat ea, adăugând că Statele Unite au făcut oferte similare de-a lungul conflictului.
   
Psaki a răspuns la o întrebare pusă de Reuters după ce ministrul sirian de externe Walid al-Moualem a declarat că americanii au cerut negocieri directe la Montreux, oraşul elveţian unde au început discuţiile pe 22 ianuarie înainte de a fi mutate la Geneva.
   
'Am refuzat să facem acest lucru înainte ca secretarul de stat /american/ John Kerry să-şi ceară scuze pentru ceea ce a spus la conferinţă', a declarat Moualem reporterilor la bordul avionului cu care delegaţia guvernului sirian se întorcea la Damasc.
   
În comentarii publicate de agenţia naţională de presă siriană SANA, Moualem nu a specificat ce a spus Kerry pentru a-şi cere scuze.
   
Dar Psaki a declarat că un astfel de gest nu s-ar putea întâmpla.
 
'În niciun caz secretarul Kerry nu şi-ar cere vreodată scuze pentru a fi spus adevărul despre brutalitatea regimului Assad aplicată poporului din Siria', a spus ea.
 
O primă rundă de negocieri litigioase timp de o săptămână a început cu discursuri fără compromisuri, ţinute de Kerry şi Moualem printre alţii, şi care păreau în mod repetat pe punctul de colaps chiar înainte ca cele două părţi să intre în aceeaşi încăpere, notează Reuters.
   
Conferinţa a fost suspendată vineri, cu niciun progres în direcţia încetării războiului civil şi guvernul de la Damasc în imposibilitatea de a spune dacă va reveni pentru următoarea rundă de negocieri ce începe la 10 februarie.

SURSA: Agerpres