Antony Blinken: Un armistițiu i-ar permite preşedintelui Putin să menţină controlul

Aflat în vizită în Finlanda, care a devenit recent membră NATO, Antony Blinken a transmis că nu poate fi niciun armistiţiu în Ucraina, cerând retragerea totală a trupelor ruse.

,,Nu ar fi o pace corectă sau durabilă, întrucât un armistiţiu i-ar permite preşedintelui Putin să menţină controlul asupra zonelor ocupate, să se reînarmeze şi să atace din nou”, a susţinut Antony Blinken, citat de site-ul Tagesschau.de.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO furnizează asistenţă militară masivă Ucrainei pentru a respinge invazia militară rusă. Ucraina şi Rusia nu poartă negocieri de pace. Kievul exclude orice negociere până nu sunt retrase trupele ruse de pe teritoriul Ucrainei.

Administraţia Chinei a îndemnat, vineri, Uniunea Europeană şi NATO să nu mai furnizeze armament Ucrainei, pentru a facilita o soluţie de oprire a conflictului cu Rusia, dar secretarul de stat american, Antony Blinken, a insistat că forţele ucrainene trebuie să primească în continuare armament, în pofida numărului mare de victime civile.

Mircea Geoană: NATO se concentrează pe sprijinul politic şi practic pentru a ajuta Ucraina să învingă

Conform celui mai recent bilanţ al Naţiunilor Unite, publicat în mai, conflictul militar din Ucraina, izbucnit în februarie 2022 prin invazia militară rusă, s-a soldat cu cel puţin 6.910 civili morţi şi 12.414 răniţi în zonele aflate sub controlul serviciilor de securitate ucrainene şi cu 1.985 de civili morţi şi 2.703 răniţi în zonele aflate sub controlul trupelor ruse.

Potrivit unei declarații a secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, reuniunea informală a miniştrilor de externe din NATO desfăşurată joi la Oslo a prilejuit discuţii importante, foarte deschise, în pregătirea Summit-ului NATO de la Vilnius din luna iulie.

Printre subiectele importante discutate de către aliaţi se numără: Situaţia din Ucraina şi perspectivele de integrare euroatlantică ale Ucrainei , Sprijinirea partenerilor vulnerabili ai NATO, Balcanii de Vest, Cheltuielile de apărare și Rezilienţa împotriva atacurilor cibernetice, hibride, dezinformării.

,,Găsim un consens, sperăm, până la Vilnius, în care să reconfirmăm angajamentul nostru ca Ucraina să devină, la momentul potrivit, un membru al Alianţei, dar să ne concentrăm, în acelaşi timp, pentru sprijinul politic şi practic pentru a ajuta Ucraina să învingă în acest război nedrept provocat de către Federaţia Rusă”, a afirmat acesta.