În vreme ce la Moscova reflecta la invitaţie, Pentagonul s-a răzgândit să-i mai transmită Federaţiei Ruse "informaţii prea consistente". Congresul Statelor Unite a încercat ca pe viitor să nu mai existe astfel de invitaţii.
Cu ceva vreme în urmă reprezentanţii Departamentului de Stat şi ai Pentagonului au invitat delegaţia Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse să asiste la testele elementelor sistemului de apărare antirachetă american de pe insula Kwajalein din Oceanul Pacific.
Americanii se gândeau că acest lucru ar putea convinge Moscova că sistemul de apărare antirachetă creat de SUA nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse şi nu va perturba echilibrul strategic.
Poligonul de încercare "Reigan" situat pe insula Kwajalein este unul dintre cele mai secretizate obiective ale Pentagonului. Pe cele 11 insule sunt amplasate elemente ale sistemului de comandă şi control operaţional  al scutului antirachetă al SUA, platforme de lansare a rachetelor balistice şi rachetelor de interceptare (precum şi un centru de dirijare a zborurilor şi un cosmodrom).
Potrivit unei surse a Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, americanii au făcut invitaţia de a vizita Kwajalein în formă orală. Moscova nu s-a grăbit însă s-o accepte. În primul rând, cum a declarat o sursă a Kommersantului, Moscova nu a primit nicio scrisoare de invitaţie, iar în al doilea rând, "partea rusă în general nu crede că asemenea vizite au vreun sens". "Se înţelege de ce americanii ne cheamă. Pentru ei este important să arate că ei colaborarează cu noi, ne transmit informaţii şi încearcă să elimine preocupările noastre legate de parametrii tehnici ai sistemului implementat- a explicat sursa Kommersantului -.
În realitate nu elimină nimic şi n-o pot face – legislaţia americană le interzice să ne transmită date de telemetrie. Nu are sens să ne deplasăm acolo ca să urmărim cu binoclu cum decolează racheta".
Din acelaşi motiv în primăvară militarii ruşi au refuzat să accepte invitaţia Statelor Unite de a vizita statul major al Agenţiei pentru scutul antirachetă din Colorado Springs, unde americanii au vrut să le arate cum funcţionează şi ce posibilităţi are sistemul de apărare al scutului antirachetă. Ruşii nu s-au dus nici la testele radarelor şi antirachetelor scutului antirachetă, desfăşurate în mai în zona insulelor Hawaii.
Raţionamentul părţii ruse nu a fost nefondat. Transmiţându-i Federaţiei Ruse invitaţiile, americanii încercau să convingă asupra faptului că experţilor ruşi li se va permite să folosească "tot echipamentul lor" Însă înaintea testelor, reprezentantul special al secretarului de stat, Ellen Tauscher, a declarat: Statele Unite nu-i va transmite Federaţiei Ruse date de telemetrie, informaţii despre tehnologia de interceptare şi alte informaţii secrete. "Le propunem să vadă lansarea din apele internaţionale. Suntem gata să-i informăm pe reprezentanţii Federaţiei Ruse asupra ora lansării rachetei-ţintă şi să le punem la dispoziţie informaţiile pe care înaintea testelor le furnizăm aviatorilor şi marinarilor noştri militari în zona testelor" – a precizat Tauscher.
În timp ce autorităţile de la Mosciva cântăreau invitaţia la Kwajalein, aceasta şi-a pierdut valabilitatea. Asupra acestui fapt a insistat Pentagonul, mai exact Agenţia pentru scutul antirachetă, care critică tot mai mult Departamentul de Stat pentru "excesiva deschidere faţă de ruşi".
Potrivit unei surse a "Kommersantului", Departamentul militar al SUA s-a pronunţat împotriva iniţiativei Departamentului de Stat de a duce la Moscova, la conferinţa internaţională din luna mai pe problema scutului antirachtă, un mare număr de tabele şi grafice, după care să le şi publice pe site-ul Ambasadei Statelor Unite în Federaţia Rusă. Sursa Kommersantului" s-a plâns că în ultimii ani Statele UNite i-au invitat pe reprezentanţii Federaţiei Ruse la testele scutului antirachetă de patru ori, iar Moscova i-a chemat doar o singură dată pe americani la lansarea "unei rachete balistice vechi".
O sursă a publicaţiei ruse de la Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a recunoscut că "tema scutului antirachetă bate serios pasul pe loc", dar a adăugat că "Rusia nu are nicio vină". "Le-am propus Statelor Unite să creăm împreună un scut antirachetă, dar au refuzat". "Am cerut garanţii scrise că sistemele lor nu vor fi îndreptate împotriva forţelor noastre. Nu ne dau – a spus diplomatul. – Chiar dacă mergem la teste şi ne pun la dispoziţie informaţii convingătoare potrivit cărora sistemul american nu distruge echilibrul strategic, acest lucru nu înseamnă nimic fără garanţii juridice – astăzi nu o face, mâine însă da".
Diplomaţii şi militarii din cele două ţări explică impasul în negocierile referitoare la scutul antirachetă între altele prin factori de politică internă: mai întâi Rusia a trecut printr-un ciclu electoral, în toamnă se vor desfăşura alegeri prezidenţiale în SUA. La întâlnirea dintre Barack Obama şi Dmitri Medvedev, desfăşurată la sfârşitul lui martie, la Seul preşedintele american chiar promitea: după alegeri acesta va fi "mult mai flexibil" în problema scutului antirachetă.
Lucru care însă s-ar putea să nu se petreacă. La sfârşitul săptămânii trecute, Camera inferioară a Congresului a adoptat amendamentul la proiectul bugetului militar al SUA pentru 2013, care interzice să i se transmită Rusiei orice informaţii secrete referitoare la tehnologiile antirachetă – înainte Congresul interzicea să-i comunice Rusiei doar informaţii referitoare la datele tehnice ale interceptoarelor SM-3. Acesta înseamnă că chiar ş în cazul în care va fi reales, este puţin probabil ca Obama să-i poată face Moscovei concesii reale.
SURSA: RADOR