Rareș Bogdan, despre relația UE-SUA după declarațiile lui Donald Trump: Cea mai mare greșeală ar fi un conflict cu America
Declarațiile fostului președinte american Donald Trump privind relația cu Uniunea Europeană au stârnit un val de reacții în rândul liderilor europeni, iar europarlamentarul Rareș Bogdan atrage atenția asupra unui posibil conflict diplomatic care ar putea slăbi Europa în fața amenințărilor externe.
Într-un interviu acordat Sabinei Iosub la Antena 3, prim-vicepreședintele PNL a subliniat că Europa trebuie să evite confruntarea cu SUA și să caute soluții prin dialog și negociere.
„Au venit aceste declarații foarte dure și noi eram la Strasbourg, unde era o îngrijorare generală și în Comisii, și în plenul Parlamentului toată lumea urla ce se întâmplă și o parte, mai ales din nordul Europei, începeau să înjure Statele Unite.
O greșeală fatală. Am luat cuvântul și am spus extrem de clar: ar fi cea mai mare greșeală istorică pe care îl face-o Europa să intre într-un conflict, chiar și verbal, chiar și de replici, cu Statele Unite sub noua administrație.
De ce? Pentru că Europa și Statele Unite pot rezista și pot să fie o forță care să fie prima forță la nivel mondial doar împreună”, a explicat Rareș Bogdan.
Acesta a subliniat că adevăratul pericol pentru Uniunea Europeană nu vine din partea Statelor Unite, ci din partea Rusiei și a Chinei, care încearcă să influențeze politicile europene atât economic, cât și prin manipulare electorală pe rețelele de socializare.
„Putem să rezistăm doar alături de Statele Unite. Cu Statele Unite trebuie să negociem, trebuie să ne punem la masă, trebuie să explicăm, să vedem nemulțumirile. Sigur, Donald Trump e un jucător, nu a fost altfel în primul mandat.
Acuma îl mai are lângă el și pe Elon Musk, care este la rândul său un super-jucător și foarte probabil vor încerca să încurce cât de cât anumite șireturi în unele țări europene”, a adăugat europarlamentarul la Antena 3.
Riscul unui război comercial între UE și SUA
Un alt subiect sensibil abordat în cadrul interviului a fost posibilitatea creșterii taxelor pentru importurile dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, ceea ce ar putea tensiona relațiile economice dintre cele două blocuri.
Sabina Iosub a adus în discuție faptul că deja se vehiculează astfel de măsuri, iar Rareș Bogdan a explicat că un război comercial ar fi în detrimentul ambelor părți.
„Nu cred că Statele Unite vor intra într-un joc al măririi taxelor cu statele Uniunii Europene, pentru că în momentul respectiv și Uniunea Europeană este nevoită să reacționeze, iar din aceste mutări succesive pierd ambele țări.
Mai degrabă cred că vor juca asimetric, vor juca mult mai inteligent și vor sprijini anumite state. Deja se vede o atenție sporită pe care Statele Unite ale Americii le acordă către două state din Uniunea Europeană, cu precădere Italia, pe o relație personală pe care pe care o are Donald Trump și Elon Musk cu doamna Meloni pe linie conservatoare, pe linie de centru-dreapta.
Dar foarte probabil vom asista la investiții. Au și anunțat investiție de peste 500 de miliarde în peninsulă italiană, o zonă a Europei care nu se simte foarte bine din punct de vedere economic, care are printre cele mai mari probleme economice dintre statele mari dintre cele șapte state mari”, a precizat Rareș Bogdan.
![Donald Trump](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/01/Donald-Trump-3-e1737525800780-1200x675.jpg)
Impactul puternic pe care îl vor avea alegerile din Germania
În acest context, europarlamentarul român a vorbit și despre poziția Germaniei, subliniind că rezultatele alegerilor din februarie vor avea un impact major asupra politicii europene.
Germania va fi decisivă în negocierile cu noua administrație americană. Conservatorii germani au șanse mari să câștige, iar liderul lor, Friedrich Merz, este un om de afaceri de succes, cu o avere considerabilă și o viziune economică pragmatică.
Dacă va deveni cancelar, el va putea negocia cu Donald Trump dintr-o poziție de forță, diferită de cea bazată pe prietenii personale, cum o fac acum Meloni sau Macron, consideră Rareș Bogdan.
Un alt factor care poate influența puternic politica europeană este creșterea influenței Chinei asupra electoratului prin rețelele de socializare, în special prin TikTok. Rareș Bogdan a atras atenția asupra numărului mare de conturi TikTok active în Germania, ceea ce ar putea avea un impact neașteptat asupra rezultatului alegerilor.
„Gândiți-vă că în Germania există o îngrijorare-uri uriașă. Avem 26 de milioane de conturi de Tik Tok active într-o țară de 84 de milioane. E cel mai mare număr de conturi de Tik Tok active din Uniunea Europeană.
Noi, care am trecut prin gloanțele Tik Tok știm că lucrul ăsta poate să arate extrem de surprinzător la un moment dat și să ne trezim la sfârșitul lunii februarie cu rezultate care să dea peste cap orice calcul”, a avertizat europarlamentarul.
România trebuie să își consolideze securitatea
Întrebat ce trebuie să facă România în acest context geopolitic complicat, Rareș Bogdan a răspuns că țara noastră trebuie să își întărească sistemul de apărare și să fie pregătită pentru orice scenariu.
„România are 650 km de graniță cu Ucraina. România se află la o aruncătură de băț de ceea ce înseamnă tot frontul Rusia, Ucraina și România poate fi atinsă în orice moment, dacă nu ar avea umbrela de securitate NATO, de tot ceea ce înseamnă rachete, bombardiere, inclusiv cu rază medie de acțiune din partea Rusiei.
Trebuie să înțelegem asta și să fim pregătiți de absolut tot. Nu vreau să sperii pe nimeni. Nu vine războiul, stați liniștit, investiți în România, aduceți bani pentru că românii sunt harnici și veți face bani la rândul vostru. Și România are nevoie de investiții”, a declarat Rareș Bogdan.
În final, europarlamentarul PNL a reiterat că România trebuie să rămână alături de partenerii săi strategici și să evite să se lase influențată de tensiunile dintre marile puteri.
SUA nu este inamicul nostru, ci partenerul nostru cel mai important. România trebuie să profite de această relație și să își joace inteligent cărțile în noul context geopolitic, consideră Rareș Bogdan.