SUA nu va interzice vânzarea de echipamente agricole către Rusia

Sursă: Dreamstime

Departamentul Trezoreriei din Statele Unite a transmis oficial că nu vor fi interzise vânzările de echipamente agricole către Rusia și nici produsele agricole precum îngrășămintele, dispozitivele medicale sau testele COVID-19. Declarația vine în contextul acuzațiilor privind sancțiunile, care potrivit Moscovei ar sta la originea crizei alimentare.

SUA au declarat joi că nu vor interzice vânzarea de echipamente agricole către Rusia, negând din nou afirmaţiile Moscovei potrivit cărora sancţiunile occidentale – şi nu invadarea Ucrainei – sunt la originea crizei alimentare mondiale, relatează AFP.

Vânzarea echipamentelor agricole nu va fi interzisă

Departamentul Trezoreriei, într-un document oficial privind scutirile de sancţiuni, a indicat că nu va opri tranzacţiile americane legate de producţia, vânzarea sau transportul de echipamente agricole.

În conformitate cu regulile anterioare stabilite după invazia din 24 februarie, Trezoreria a indicat de asemenea că nu va interzice produsele agricole precum îngrăşămintele, nici dispozitivele medicale şi testele COVID -19.

Extinderea scutirilor „reiterează faptul că sancţiunile SUA împotriva Rusiei în răspuns la războiul său neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei nu împiedică comerţul agricol şi medical”, potrivit unui comunicat al Trezoreriei.

„Războiul (preşedintelui rus Vladimir) Putin a sugrumat producţia alimentară şi agricolă şi el a folosit hrana ca armă de război”, în special „furtul de cereale şi material agricol blocând porturile de la Marea Neagră”, menţionează documentul citat.

Declaraţia survine după rare semne de progres între Rusia şi Ucraina în timpul discuţiilor din Turcia cu privire la posibilitatea de a lăsa transporturile de alimente să părăsească Ucraina.

Ucraina este unul dintre cei mai importanţi exportatori mondiali de grâu şi alte cereale, iar milioane de tone de cereale sunt în prezent blocate în porturile din regiunea Odesa de prezenţa navelor de război ruse şi a minelor, plasate de Kiev pentru a-şi apăra zonele de coastă. Cu toate acestea, preţurile alimentelor cresc în întreaga lume şi sporesc riscul de foamete, în special în Africa.

UE vrea să evite o criză a migrației din cauza insecurității alimentare

Amintim că, săptămâna aceasta, comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson afirma că Uniunea Europeană se pregăteşte pentru un posibil val de sosiri de refugiaţi din cauza insecurităţii alimentare, agravată de războiul din Ucraina, şi vrea să evite o „criză la frontierele sale”.

„Tensiunile create de criza alimentară şi de criza energetică (…) pot conduce la situaţii de insecuritate” care să-i determine pe oameni să-şi părăsească ţările, a spus responsabila UE în cadrul conferinţei de presă din finalul reuniunii de la Praga a miniştrilor europeni de interne.

„Bineînţeles că este o provocare uriaşă”, a recunoscut ea, adăugând că „nimeni nu poate anticipa” numărul de sosiri.

Dar „nu trebuie să aşteptăm să apară o criză la frontierele noastre”, a avertizat comisarul.

Comisia Europeană şi statele membre lucrează la „planuri de contingenţă” pentru a face faţă acestor sosiri, „dar încercăm bineînţeles să le evităm, prin contacte cu ţările partenere”, a menţionat Ylva Johansson.