Un document al agenției americane a penitenciarelor arată că Ana Belén Montes, arestată în 2001 şi condamnată în anul următor la 25 de ani de închisoare pentru spionaj în folosul guvernului cubanez, va ieşi duminică din închisoare.
Ana Belén Monte, o fostă analistă din cadrul serviciilor de informaţii militare, are în momentul de față 65 de ani. Aceasta a fost acuzată în special că a transmis Havanei numele agenţilor americani lucrând în Cuba şi detalii ale unor manevre navale americane.
Aceasta va părăsi închisoarea din Carswell, din statul Texas, şi va beneficia de un regim de libertate condiţionată timp de cinci ani, conform afp.com
A fost arestată în ziua de 21 septembrie 2001
Arestată la 21 septembrie 2001 de poliţia federală (FBI) la baza aeriană Bolling, la sud de capitala Washington, ea a recunoscut că a spionat timp de aproape un deceniu în folosul Cubei, din 1992 până în 2001, deşi FBI o suspectează că a început să spioneze încă din 1985.
Ea lucra la Departamentul de Justiţie când a atras atenţia unor agenţi cubanezi exprimându-şi nemulţumirea în ce priveşte politica americană faţă de America Centrală, potrivit unei biografii publicate pe site-ul FBI.
Ana Belén Montes a obţinut apoi un post de expert în informaţii în cadrul Agenţiei de Informaţii Militare (DIA).
Pentru a transmite informaţiile sale, criptate folosind un program pus la dispoziţie de Cuba, Montes, născută într-o bază americană din Nürnberg (Germania), a folosit dispozitive de transmisie cu unde scurte şi un telefon public, situat lângă Grădina Zoologică din Washington.
Ana Belén Montes a fost denunţată în 1996 de un coleg, însă autorităţile din SUA au deschis o anchetă împotriva ei abia patru ani mai târziu, scrie sursa menționată.
Conform informațiilor transmise de miamiherald.com, procurorii au declarat că Montes a fost recrutată la Universitatea John Hopkins de către serviciile secrete cubaneze după ce și-a exprimat sentimente antiamericane în politicile sale față de America Latină.
„Profunzimea activității sale de spionaj și pagubele pe care aceasta le-a provocat comunității cubaneze exilate din Miami, care a încercat timp de decenii să pună capăt regimului Castro, sunt incomensurabile. Cu ajutorul lui Montes, Fidel Castro a putut rămâne cu un pas înainte. (…) Arestarea ei și dezvăluirile despre trădarea ei au avut loc la o săptămână după 9/11”, a scris publicația menționată.