SUA oferă un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 1,1 miliarde de dolari

În cursul zilei de miercuri, 28 septembrie, administrația Joe Biden a anunțat că va oferi asistență militară suplimentară pentru Ucraina. Aceasta va fi în valoare de 1,1 miliarde de dolari și este oferită în contextul conflictului militar cu Federația Rusă.

„Acest ajutor demonstrează angajamentul Statelor Unite pentru susţinerea Ucrainei pe termen lung”, a comunicat Departamentul Apărării de la Washington, citat de cotidianul Le Monde.

Ajutorul este o investiție multianuală

Pentagonul a precizat că noul ajutor este, de fapt, o investiție multianuală în capabilități esențiale pentru a construi o forță durabilă a armatei țării conduse de Volodimir Zelenski.

„Noul pachet de asistenţă reprezintă o investiţie multianuală în capabilităţi esenţiale pentru a construi o forţă durabilă a armatei ucrainene, în contextul în care continuă să apere suveranitatea Ucrainei şi teritoriul ucrainean de agresiunea rusă”, subliniază Pentagonul, conform unui comunicat postat pe site-ul oficial.

În ce constă noul plan de asistență

Pentagonul mai spune că noul plan de asistență constă în echipamente care urmează să fie livrate de către companiile americane din industria militară. De asemenea, se precizează că vor fi livrate 18 sisteme mobile de artilerie de tip HIMARS, 150 de vehicule blindate Humvee, 150 de vehicule tactice, radare şi sisteme antidronă.

De la începutul mandatului lui Joe Biden, Statele Unite ale Americii (SUA) oferă asistență militară în valoare de 16,9 miliarde de dolari, iar de la anexarea Crimeei de către Rusia, în anul 2014, țara a oferit asistență militară în valoare de 19 miliarde de dolari.

SUA anunță un ajutor civil de 457,5 milioane de dolari pentru Ucraina

Statele Unite vor oferi un nou ajutor civil de securitate în valoare de 457,5 milioane de dolari pentru Ucraina, din care o parte va fi folosită pentru a sprijini investigațiile guvernului privind atrocitățile comise, a declarat luni secretarul de stat Antony Blinken.

Ajutorul este menit să ajute agențiile ucrainene de aplicare a legii și de justiție penală, a precizat Blinken într-un comunicat.

„O parte din această nouă asistență va continua, de asemenea, sprijinul SUA pentru eforturile guvernului ucrainean de a documenta, investiga și urmări în justiție atrocitățile comise de forțele Rusiei, bazându-se pe relația noastră de lungă durată cu agențiile ucrainene de justiție penală”, a precizat înaltul diplomat american.

Ajutorul a fost anunțat la câteva zile după ce o comisie mandatată de Națiunile Unite a constatat că Rusia a comis crime de război, inclusiv violuri, tortură, execuții și izolarea copiilor, în zonele ocupate de aceasta în Ucraina.

Erik Mose, care conduce Comisia de anchetă privind Ucraina, a declarat vineri că „un număr mare” de crime de război au fost comise de Rusia și doar două cazuri de către Ucraina, implicând rele tratamente aplicate soldaților ruși, scrie Reuters.