Organizația interguvernamentală Internațional IDEA, cu sediul la Stockholm, a publicat un raport în care arată că Statele Unite ale Americii (SUA) au intrat pentru prima dată pe lista democrațiilor în recul, din cauza unei degradări în a doua jumătate a mandatului de la Casa Albă a lui Donald Trump.
SUA, pentru prima oară pe lista democrațiilor în recul. Cum s-a ajuns în această situație
Un raport al organizației interguvernamentale International IDEA arată că, la nivel mondial, pentru un sfert din populația lumii trăiește într-o democrație în recul, în timp ce aproape 70% din regimuri sunt autoritarist sau hibride.
Pe lista acestei instituții, la capitolul democrații în recul se aflau deja India, Brazilia, Filipine, Polonia, Ungaria și Slovacia, intrat pe această listă în 2021.
În pofida faptului că Statele Unite rămân ”o democraţie de nivel înalt”, reculul american este cauzat de scăderea indicatorilor ţării în domeniul ”libertăţilor civice şi controalelor Guvernului”, declară AFP unul dintre coautorii studiului, Alexander Hudson.
International IDEA citează ”cotitura istorică” a contestărilor alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020 de către Donald Trump şi ”declinul anchetelor Congresului cu privire la acţiunea preşedintelui (Donald Trump) în perioada 2018-2020”.
Evoluția cea mai îngrijorătoare
International IDEA – care acoperă indicatori democratici pe o perioadă de o jumătate de secol şi care urmăreşte aproape toate ţările din lume (160) – împarte regimurile în trei categorii – democraţie (inclusiv ”democraţie în recul”), regimuri ”hibride” şi regmuri autoritariste.
”Deteriorarea viziblă a democraţiei în Statele Unite, aşa cum arată tendinţa tot mai mare de a contesta rezultate electorale credibile, eforturi cu scopul de a suprima participarea la vot şi o polarizare galopantă (…) este una dintre evoluţiile cele mai îngrijorătoare în privinţa democraţiei la scară mondială”, declară AFP secretarul general al International IDEA, Kevin Casas-Zamora.
Al cincilea an la rând, în 2020 numărul ţărilor care se îndreaptă către autoritarism a depăşit numărul ţărilor aflate în fază de democratizare. Această situaţie fără precedent de la începutul colectării datelor, în anii ’70, urmează să continue în 2021.
Regimuri autoritasite și hibride
Myanmarul urmează să fie declasat din rândul democraţiilor şi să între în rândul regimurilor autoritariste.
Afganistanul şi Mali trec, de asemenea, din categoria regimurilor hibrde în în rândul celor autoritariste.
În 2021, punctajul provizoriu al International IDEA înregistrează 98 de democraţii – un număr în scădere de mai mulţi ani -, 20 de regimuri ”hibride” – inclusiv Rusia, Maroc sau Turcia – şi 47 de regimuri autoritariste – între care China, Arabia Saudită, Etiopia sau Iran.