Trezoreria SUA a pierdut credibilitate când a declarat că primele injecţii de capital din pachetul de ajutor guvernamental de 700 de miliarde de dolari au fost administrate către bănci „sănătoase”, a declarat Neil Barofsky, inspectorul general pentru programul Troubled Asset Relief. Guvernul SUA nu a declarat în mod deschis faptul că unele din instituţiile bancare asistate aveau probleme de ordin financiar.

Într-un raport publicat astăzi, Barofsky a declarat că fostul secretar al Trezoreriei SUA, Henry Paulson, şi şeful Federal Reserve (Fed), Ben S. Bernanke aveau unele griji privind finanţele a câteva din cele nouă bănci în care guvernul SUA a investit 125 de miliarde de dolari în octombrie anul trecut. Două dintre aceste instituţii financiare au mai primit ulterior ajutor guvernamental.

Barofsky a mai declarat că nu a găsit nici o dovadă conform căreia guvernul ar fi pus presiune asupra BofA ca aceasta să achiziţioneze Merrill Lynch & Co. Deşi Bank of America intenţiona să renunţe la achiziţie după ce pierderile Merrill crescuseră semnificativ, Paulson şi Bernanke au sprijint încheierea tranzacţiei şi au furnizat încă 20 de miliarde ca ajutor către BofA.

Oficialităţile au acţionat pe baza grijilor legate de pieţele financiare în general, fiind de părere că un sistemul financiar deja fragil s-ar putea destabiliza şi mai mult dacă achiziţia Merrill Lynch ar fi eşuat.

Oficialităţile nu au fost suficient de transparente

Barofsky e de părere că oficialităţile are fi trebuit să fie mai deschise cu publicul şi să admită că există posibile probleme financiare la cele mai mari bănci atunci când a început programul de ajutor guvernamental TARP acum un an.

Trezoreria se poate să fie creat aşteptări nerealiste privind consiţia instutuţiilor şi abilitatea lor de a lua mai multe împrumuturi, precizează raportul lui Barofsky. Trezoreria şi programul TARP au pierdut credibilitate când instituţiile au date semne de instabilitate şi au solicitat mai mult ajutor din partea statului, arătând că de fapt aceste bănci nu erau de fapt în starte atât de bună cum s-ar fi crezut.

SURSA: Bloomberg