SUA plătesc o sumă uriașă pentru dezvoltarea unei noi generații de interceptoare anti-rachetă.

Lockheed Martin va dezvolta tehnologie pentru un interceptor de generaţie nouă, capabil să reziste în medii ostile.

SUA plătesc o sumă uriașă. Doi mari beneficiari

Companiile Northrop Grumman şi Lockheed Martin au obţinut contracte separate, în valoare cumulată de 7,6 miliarde de dolari, pentru proiectatea unor sisteme de generaţie viitoare de apărare anti-rachetă, potrivit unui document văzut marţi de Reuters.

Acordul convenit de Northrop Grumman este în valoare de până la 3,9 miliarde de dolari, în timp ce contractul obţinut de Lockheed ar putea fi de până la 3,7 miliarde de dolari.

În conformitate cu strategia de apărare anti-rachetă a Departamentului Apărării, Lockheed Martin va dezvolta tehnologie pentru un interceptor de generaţie nouă, capabil să reziste în medii ostile, contracarând în acelaşi timp ameninţările.

Activităţile de producţie ale Lockheed Martin vor avea loc în Huntsville, Alabama, şi Sunnyvale, California, în perioada martie 2021-august 2025, potrivit portalului seekingalpha.com, citat de news.ro.

Cea mai mare firmă de produse și servicii militare

Lockheed Martin este o companie americană și constructor aerospațial de prim rang, specializată în domeniul militar, al securității și al tehnologiilor avansate.

Compania a fost formată în martie 1995 prin fuziunea Lockheed Corporation cu Martin Marietta.

Lockheed Martin este cea mai mare firmă de produse și servicii militare la nivel mondial, după venit, și cel mai mare furnizor de echipament aerospațial și tehnologic al Pentagonului, urmat de Boeing.

Compania este prezentă în 75 de țări din întreaga lume, inclusiv în România, unde Serviciul de Protecție și Pază – SPP tocmai a achiziționat patru aeronave fără pilot de mici dimensiuni de la firma poloneză Polskie Zaklady Lotnicze, parte a grupului american Lockheed Martin.

Doar valoarea acestui contract se ridică la 12,25 milioane de lei (fără TVA).

Memorandum cu Romaero

Trebuie menționat că fostul ambasador SUA la București, Adrian Zuckerman, a contribuit la parafarea în septembrie 2020 a unui memorandum între Lockheed Martin și Romaero, pentru achiziționarea de elicoptere Black Hawk.

”Black Hawk este un elicopter incredibil de versatil, cu un rol în aplicații civile și de salvare a vieții, precum și un rol militar esențial. Acest elicopter de ultimă generație reprezintă definiția capacității de luptă.

Este un elicopter care este în același timp apreciat de cei care se bazează pe el, dar și temut de cei care s-au confruntat cu el în luptă. Există multe entități și agenții care au achiziționat acest elicopter pentru aplicații civile, inclusiv pentru scopuri de căutare și salvare.

Sperăm ca toate agențiile civile din România să cumpere Black Hawk, astfel încât să poată fi păstrat întreținut în România, la Romaero.”, arată comunicatul ambasadei americane.

Altă achiziție recentă a fost realizată de compania de stat Romtehnica, care a cumpărat un radar tridimensional, în valoare de 64,46 milioane lei (13,9 milioane euro), fără TVA, de la compania americană Lockheed Martin, potrivit unui anunţ publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.