ProLogis, cel mai mare proprietar, manager şi dezvoltator de spaţii de distribuţie din lume, a anunţat astăzi că a încheiat un acord pentru închirierea de spaţiu de acoperiş către Southern California Edison (SCE), cea mai mare companie de electricitate din California, în cadrul unui nou program de generare a energiei solare al companiei de utilităţi.

În faza iniţială a acestui program, SCE va închiria aproximativ 57.000 m2 de spaţiu de acoperiş în cadrul Kaiser Distribution Park deţinut de ProLogis în Fontana, California. Această suprafaţă va fi utilizată pentru instalarea şi operarea panourilor solare, care au potenţialul de a genera suficientă electricitate pentru alimentarea unui număr de 1.426 de gospodării.

La finalizarea fazei iniţiale, care va include cinci până la zece instalări suplimentare şi care se preconizează că va avea loc până la sfârşitul anului 2008, compania de utilităţi îşi va lansa proiectul de energie regenerabilă, care îşi propune instalarea de panouri solare de 50 MW pe an, până la un nivel total de 250 MW – cea mai mare unitate de acest gen din SUA. Fiecare instalare individuală va avea 1-2 MW.

Toată energia electrică provenită din panourile solare va fi direcţionată către reţeaua electrică din zonă şi va contribui la satisfacerea necesarului de energie din California de Sud. Fiind cel mai mare proprietar industrial şi dezvoltator din California de Sud, ProLogis are capacitatea de a satisface cerinţele SCE şi va contribui la îndeplinirea obiectivelor programului prin furnizarea de spaţii largi de acoperiş – compania deţine 180 de unităţi de distribuţie pe teritoriul SCE, cu o suprafaţă de aproximativ 4 milioane m2, cea mai mare parte fiind eligibilă pentru programul SCE. 

ProLogis deţine de asemenea un total de un megawatt constând în proiecte de panouri solare instalate sau în curs de dezvoltare în Europa.

În cadrul Chanteloup Park, deţinut de ProLogis în Franţa, compania a instalat pe acoperiş panouri solare care generează electricitate, alimentând reţeaua electrică locală din Franţa.

În Spania, în cadrul Penedes Park, compania a instalat panouri solare de ultimă generaţie, din silicon amorf, care produc electricitate utilizând un spectru mai larg de lumină decât tehnologia tradiţională cu cristale, permiţând astfel obţinerea unui randament maxim.

Data: 2 aprilie 2008

Sursa: ProLogis