SUA pune tunurile pe China. Se pregătesc sancțiuni dure din cauza Taiwanului

SUA are în vedere pregătirea unor sancțiuni dure împotriva Chinei. Acțiunea are în vedere descurajarea încercărilor Beijingului de a invada Taiwanul. Uniunea Europeană este la un pas să facă același lucru. Consecințele sunt, însă, uriașe.

Statele Unite are în vedere opțiuni pentru un pachet de sancțiuni împotriva Chinei. Măsura se dorește a descuraja Beijingul să invadeze Taiwanul. În paralel, Uniunea Europeană se află sub presiunea diplomatică a Taipeiului pentru a face același lucru. Informația a fost dezvăluită de surse apropiate discuțiilor.

Sursele citate au declarat pentru Reuters că atât deliberările de la Washington, cât și lobby-ul separat făcut de Taipei pe lângă trimișii UE se află într-un stadiu incipient – un răspuns la temerile privind o invazie chineză, care au crescut pe măsură ce tensiunile militare se intensifică în strâmtoarea Taiwan.

În ambele cazuri, ideea este de a lua sancțiuni care să depășească măsurile deja luate în Occident pentru a restricționa anumite schimburi comerciale și investiții cu China în domeniul tehnologiilor sensibile, cum ar fi cipurile de calculator și echipamentele de telecomunicații.

Sancțiunile impuse Chinei, un exercițiu mult mai complex decât în cazul Rusiei

Încă nu se știe exact ce variante de sancțiuni se au în vedere. Sursele Reuters nu au oferit detalii despre ceea ce se ia în considerare, dar noțiunea de sancțiuni asupra celei de-a doua economii a lumii și una dintre cele mai mari verigi ale lanțului de aprovizionare global ridică semne de întrebare cu privire la fezabilitate.

„Posibila impunere de sancțiuni asupra Chinei este un exercițiu mult mai complex decât sancțiunile asupra Rusiei, având în vedere implicarea extinsă a SUA și a aliaților în economia chineză”, a declarat Nazak Nikakhtar, un fost înalt oficial al Departamentului de Comerț al SUA.

China revendică Taiwanul ca teritoriu propriu și luna trecută a lansat rachete deasupra insulei și a trimis nave de război peste frontiera maritimă neoficială a celor două țări, după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei, în ceea ce Beijingul a considerat o provocare.

SUA sfidează autoritatea Chinei

Amintim că presa internațională a arătat că SUA sfidează autoritatea Chinei în Taiwan. Informația a apărut în contextul în care o delegație de parlamentari americani a sosit miercuri, 7 septembrie, în regiune. În context, ambasada SUA din Taiwan a transmis că delegația condusă de Stephanie Murphy, o democrată din Florida care face parte din Comitetul pentru Servicii Armate, va rămâne până vineri, 8 septembrie. Trebuie menționat că vizita face parte dintr-o acțiune mai amplă în regiunea Indo-Pacific.

„Delegaţia se va întâlni cu lideri de rang înalt din Taiwan pentru a discuta relaţiile dintre SUA şi Taiwan, securitatea regională, comerţul şi investiţiile, lanţurile globale de aprovizionare şi alte probleme semnificative de interes reciproc”, a transmis ambasada SUA printr-un comunicat.