SUA face presiuni asupra Raiffeisen. Se cere oprirea celei mai importante tranzacţii în Rusia

Raiffeisen Bank, banca, bani, tranzactie

SURSA FOTO: Pexels

Autorităţile de la Washington fac presiuni asupra grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International să renunţe la intenţia de a prelua de la un oligarh rus o participaţie în valoare de 1,5 miliarde de euro la grupul de construcţii Strabag.

SUA fac presiuni asupra grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International să renunţe la intenţia de a prelua de la un oligarh rus o participaţie. Aceasta este în valoare de 1,5 miliarde de euro. Participația este la grupul de construcţii Strabag, au dezvăluit pentru Reuters mai mulţi oficiali din apropierea acestui dosar.

La finele anului trecut, Raiffeisen a anunţat că are de gând să cumpere o participaţie la grupul austriac Strabag de la o companie de construcţii controlată de oligarhul rus Oleg Deripaska.

Raiffeisen Bank explică de ce e necesară această tranzacție

Banca austriacă susţine că această tranzacţie este o modalitate prin care să deblocheze o parte din miliardele de euro. Banii sunt în prezent blocați în Rusia. De asemenea, ar fi o posibilitate pentru reducerea legăturilor cu aceasta. În prezent, Raiffeisen Bank International este cea mai mare bancă occidentală care a mai rămas prezentă pe piaţa rusească.

Sursele citate de Reuters susţin că în ultimele săptămâni mai mulţi oficiali din cadrul Trezoreriei SUA şi-au exprimat îngrijorările. Acestea sunt legate de tranzacţia dintre Raiffeisen şi oligarhul rus. Nemulțumirile au avut loc cu prilejul unor reuniuni cu reprezentanţii băncii şi autorităţile austriece.

Tranzacție blocată de SUA/SURSA FOTO: Dreamstime

Rusul Oleg Deripaska, pe lista celor sancționați de SUA

Oficialii americani ar fi subliniat faptul că Oleg Deripaska se află pe lista persoanelor vizate de sancţiunile SUA.

Sursele au adăugat că oficialii guvernamentali americani sunt de părere că Deripaska va beneficia de pe urma vânzării participaţiei sale la Strabag. Aceștia au cerut Raiffeisen să dea mai multe detalii cu privire la persoanele fizice şi companiile implicate în această tranzacţie.

Washingtonul ar putea impune penalităţi băncii

În eventualitatea în care Raiffeisen va decide să meargă mai departe şi se va dovedi că tranzacţia încalcă sancţiunile americane, Washingtonul ar putea impune penalităţi băncii austriece, au subliniat sursele.

Având în vedere poziţia americanilor, o sursă a precizat că autorităţile austriece ar urma să amâne eliberarea unei autorizaţii pentru tranzacţia dintre Raiffeisen şi Oleg Deripaska. O altă sursă a spus că şi banca austriacă se pregăteşte să renunţe la tranzacţie.

Banca austriacă ar fi verificat tranzacţia privind Strabag

Un purtător de cuvânt de la Raiffeisen a afirmat că banca austriacă „a verificat cu atenţie dacă tranzacţia privind Strabag respectă toate sancţiunile în vigoare. Acest pas s-ar fi făcut, înainte de semnare”. El a adăugat că în ultimele săptămâni a „înştiinţat toate autorităţile relevante, inclusiv Trezoreria SUA şi Oficiul pentru Controlul Activelor Străine SUA (OFAC).

La doi ani de la debutul invaziei din Ucraina, prezenţa în continuare a Raiffeisen în Rusia scoate în evidenţă relaţiile strânse dintre Austria şi Rusia. Raiffeisen Bank International oferă servicii vitale pentru milioane de clienţi ruşi. Este vorba de cei care vor să trimită euro sau dolari peste hotare.

Presiuni pentru a se împiedica una dintre cele mai importante tranzacţii occidentale în Rusia

Intervenţia Washingtonului este posibil să împiedice una dintre cele mai importante tranzacţii occidentale în Rusia de la debutul războiului din Ucraina. Aceasta pune şi mai multe presiuni asupra băncii austriece care intermediază plăţi internaţionale în valoare de miliarde de euro pentru ruşi.

Raiffeisen Bank International (RBI) acoperă 12 pieţe din regiune. Aproape 45.000 de angajaţi deservesc 18,6 milioane de clienţi. Este vorba de aproximativ 1.500 de puncte de lucru. Majoritatea sunt situate în ECE. Acţiunile RBI sunt listate la Bursa din Viena.