Statele Unite au făcut apel luni la Rusia „să respecte suveranitatea” Belarusului, ca răspuns la preşedintele rus Vladimir Putin, care s-a declarat pregătit să intervină pe teritoriul statului vecin dacă protestele împotriva puterii ar degenera, relatează AFP şi Reuters.
„Rusia trebuie să respecte suveranitatea Belarusului şi dreptul poporului său de a-şi alege liderii în mod liber şi corect”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Kayleigh McEnany, potrivit Agerpres.
„Numărul masiv de belaruşi care protestează paşnic demonstrează clar că guvernul nu poate să mai ignore apelul populaţiei în favoarea democraţiei”, a adăugat ea.
Săptămâna trecută, adjunctul secretarului de stat al SUA, Stephen Biegun, a spus că o intervenţie militară a Rusiei în Belarus ar fi „profund de nedorit”, dar a precizat că Washingtonul nu are niciun indiciu despre astfel de planuri. El a cerut de asemenea puterii de la Minsk să accepte medierea din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.
Zeci de mii de manifestanţi au ieşit din nou duminică în stradă la Minsk şi în alte mari oraşe ale ţării pentru a cere demisia preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzat de falsificarea alegerilor prezidenţiale de la 9 august.
Lukaşenko nu şi-a arătat până acum dorinţa de a dialoga cu opoziţia, a cărei mişcare de contestare a intrat în a patra săptămână. Joi, Vladimir Putin, a cărui ţară joacă un rol-cheie pentru rezolvarea crizei, a făcut apel la dialog, dar s-a declarat pregătit să trimită forţe în Belarus dacă situaţia ar degenera. A doua zi, Uniunea Europeană a făcut apel la Moscova „să respecte alegerile democratice” ale poporului din Belarus şi să se abţină de la a interveni în această ţară.
Aleksandr Lukaşenko vrea să calmeze situația din Belarus
Potrivit Reuters, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a evocat luni ideea unui referendum constituţional pentru a calma ampla mişcare de contestare ce are loc în Belarus de trei săptămâni, fără a face alte precizări privind modalităţile de desfăşurare, calendarul sau conţinutul consultării populare, transmite agerpres.
În același timp, liderul belarus, citat de agenţia de presă BelTA, a spus că ”specialişti”, printre care judecători de la Curtea Supremă, lucrează în prezent la un proiect de revizuire a legii fundamentale, care va fi apoi supus ”referendumului”.