Ambasadele şi alte organisme adoptă măsuri de precauţie, în urma "unor indicii" cu privire la "un risc mai mare", a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei SUA.
Un rezumat de 480 de pagini al raportului întocmit de Senatul american urmează să fie dat publicităţii marţi, relatează BBC News online.
Documentul urmează să ofere detalii despre campania Agenţiei Centrale americane de Informaţii CIA în lupta împotriva reţelei teroriste Al-Qaida, în urma atentatelor comise pe 11 septembrie 2001 în Statele Unite.
Sunt aşteptate atât detalii despre metode controversate utilizate de agenţi operativi CIA într-un efort de a obţine informaţii de la "suspecţi foarte valoroşi", cât şi recunoaşterea faptului că aceste interogatorii în forţă nu au condus la rezultatele dorite.
Publicarea raportului a fost amânată din cauza unor disensiuni, la Washington, cu privire la ceea ce să fie facut public.
Raportul integral, de aproximativ 6.000 de pagini, întocmit de către Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului, rămâne clasificat.
Rezumatul de 480 de pagini este făcut public de către democraţii din Comisie.
Barack Obama a pus capăt programului CIA după ce s-a instalat la Casa Albă, în ianuarie 2009, şi a recunoscut că metodele folosite pentru interogarea deţinuţilor din Al-Qaida sunt asimilabile torturii.
În timpul preşedinţiei lui George W. Bush, în cadrul operaţiunii CIA împotriva Al-Qaida – cunoscută intern sub numele de "Rendition, Detention and Interrogation" – aproximativ 100 de suspecţi de terorism au fost deţinuţi în "închisori secrete" în afara teritoriului Statelor Unite, inclusiv în România.