SUA riscă să nu mai poată evita recesiunea. FMI și-a redus previziunile de creștere a economiei americane
Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a redus previziunile de creștere a economiei americane pentru acest an și anul viitor și a majorat estimările privind rata șomajului până în 2025, avertizând că o creștere generalizată a inflației prezintă „riscuri sistemice” atât pentru țară, cât și pentru economia mondială.
Produsul intern brut al celei mai mari economii din lume va crește cu 2,3% în acest an, a declarat consiliul executiv al creditorului cu sediul la Washington în așa-numita consultare în temeiul articolului IV, publicată marți. Această cifră este mai mică decât cea de 2,9% preconizată luna trecută, când personalul său a încheiat o vizită pentru raport.
De asemenea, FMI vede acum rata șomajului la 3,7% în acest an, față de prognoza anterioară de 3,2% a staff-ului, și se așteaptă ca această cifră să depășească 5% atât în 2024, cât și în 2025, în SUA.
FMI nu a oferit niciun motiv pentru reducerea prognozei de creștere economică a SUA față de luna trecută. Însă noua sa previziune vine în urma publicării, la 30 iunie, a datelor Departamentului Comerțului, care au arătat că cheltuielile de consum ajustate la inflație au scăzut în luna mai pentru prima dată în acest an și care, de asemenea, au revizuit în scădere cheltuielile din lunile anterioare.
SUA se luptă cu cea mai dură inflație din ultimele 4 decenii
Rezerva Federală a acționat agresiv pentru a lupta împotriva celei mai mari inflații din ultimii 40 de ani, în contextul în care a fost criticată pentru că a lăsat politica monetară prea ușoară pentru prea mult timp, în timp ce economia își revenea după Covid-19.
Factorii de decizie au majorat ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază luna trecută, cea mai mare mișcare din 1994 încoace, și majoritatea oficialilor Fed au semnalat că o altă majorare de aceeași amploare este prevăzută pentru luna iulie.
PIB-ul SUA s-a contractat în primul trimestru, iar indicatorii activității economice, cum ar fi popularul indicator al Fed din Atlanta, GDPNow, sugerează că acest lucru se va întâmpla din nou în al doilea trimestru, când datele vor fi publicate pe 28 iulie, scrie Bloomberg.
Evitarea recesiunii devine un obiectiv din ce în ce mai greu de atins
„Prioritatea politică a SUA trebuie să fie încetinirea rapidă a creșterii prețurilor fără a precipita o recesiune„, au declarat directorii executivi ai FMI. Evitarea unei recesiuni în SUA „devine din ce în ce mai dificilă”, invazia rusă în Ucraina, pandemia persistentă Covid-19 și constrângerile din partea ofertei creând dificultăți suplimentare, au spus aceștia.
Directorii au recunoscut că reglarea răspunsului la inflație are o miză mare și că evaluarea greșită a mixului de politici – în ambele direcții – va duce la costuri considerabile la nivel național și la efecte negative asupra economiei mondiale, potrivit declarației.
Consultările în temeiul articolului IV reprezintă evaluarea de către FMI a evoluțiilor economice și financiare ale țărilor, în urma unor întâlniri cu legislatori și funcționari publici.