SUA: Rusia nu va realiza câștiguri majore de teritorii în acest an în Ucraina

Rusia, SUA, Ucraina

SURSA FOTO: Dreamstime

Directoarea Informațiilor Naționale din Statele Unite ale Americii a declarat că Rusia nu va realiza câștiguri majore de teritorii în acest an în Ucraina.

Armata rusă nu va obține probabil „câştiguri teritoriale majore” în Ucraina în acest an, a declarat, miercuri, 8 martie, directoarea Informaţiilor Naţionale din SUA, Avril Haines, în faţa unei comisii senatoriale, relatează agenția de presă AFP.

Rusia suferă pierderi

Ruşii suferă „niveluri ridicate de pierderi”, iar preşedintele rus Vladimir „Putin înţelege probabil mai bine limitele a ceea ce armata sa este capabilă să realizeze”, a declarat oficialul american, precizând că liderul de la Kremlin pare să se focalizeze „pe obiective militare mai modeste pentru moment”.

„Nu ne aşteptăm ca armata rusă să se restabilească suficient în acest an pentru a realiza câştiguri teritoriale majore, însă Putin calculează foarte probabil că timpul joacă în favoarea sa”, a adăugat ea în faţa Comisiei pentru Informaţii din Senat, în cadrul unei audieri cu privire la „ameninţările mondiale”.

Forţele ruse „ar putea să se îndrepte complet” spre apărarea teritoriilor ocupate

Potrivit acesteia, șeful statului rus se gândeşte probabil că prelungirea războiului, cu pauze în lupte, „ar putea fi cea mai bună opţiune care îi rămâne pentru a proteja în cele din urmă interesele strategice ruse în Ucraina, chiar dacă acest lucru ar dura ani”.

„Dacă Rusia nu lansează o mobilizarea obligatorie şi nu identifică aprovizionări importante de muniţie de la o terţă parte, va fi tot mai greu pentru ea să menţină nivelul actual al operaţiunilor ofensive în derulare în următoarele luni”, a spus Avril Hain.

Drept consecință, forţele ruse „ar putea să se îndrepte complet” spre apărarea teritoriilor pe care ele le ocupă în prezent, a mai afirmat ea.

În urma declanșării războiului în Ucraina, Vestul a devenit mai unit, dar și mai izolat

A trecut mai mult de un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, iar guvernele europene și americane au sfidat vocile critice printr-o demonstrație excepțională de solidaritate. Dar nu cumva această coeziune internă a fost atinsă cu prețul influenței externe?

Aceasta e și principala întrebare la care încearcă să răspundă un sondaj comandat de European Council on Foreign Relations și proiectul „Europe in a Changing World” al Universității Oxford, care examinează opinia publică din 10 țări europene și alte cinci din părți diferite ale lumii, scrie Politico.

Contrar temerilor multora privind disensiunile din Occident, sondajul nostru arată că, deși a fost pusă la încercare, opinia publică occidentală rămâne accentuat în favoarea apărării Ucrainei și contra președintelui rus Vladimir Putin.

77% din britanici, 65% din cetățenii UE chestionați și 71% din americani consideră Rusia un „adversar” ori „rival”, iar nu un „aliat” sau „partener”. Iar această percepție majoritară e confirmată și de susținerea puternică a reducerii dependenței de combustibilii fosili rusești, în ciuda consecințelor economice. În orice caz, percepția acestei unități e deopotrivă familiară în „restul” lumii și în „Vest”.

Non-occidentalilor nu le-a scăpat din vedere reînnoirea rolului central al puterii americane în Europa: miliarde de dolari pentru susținerea efortului de război în Ucraina, unitate transatlantică în privința sancțiunilor și poziției diplomatice față de Rusia, dar și o nouă renaștere a unor instituții controlate de Vest precum NATO și G7.