Mai multe entități din Coreea de Nord, sancționate de SUA
Potrivit autorităților din Statele Unite, Phenianul desfășoară activități cibernetice malițioase și detașează lucrători din domeniul IT care obțin în mod fraudulos un loc de muncă pentru a genera venituri, inclusiv în monedă virtuală, pentru a sprijini regimul lui Kim Jong Un și prioritățile acestuia, cum ar fi programele sale ilegale de arme de distrugere în masă și de rachete balistice.
„Acțiunea de astăzi continuă să evidențieze operațiunile ilicite de amploare ale RPDC în domeniul cibernetic și al lucrătorilor IT, care finanțează programele ilegale de arme de distrugere în masă și de rachete balistice ale regimului”, a declarat Brian E. Nelson, subsecretar al Trezoreriei pentru terorism și informații financiare.
„Statele Unite și partenerii noștri își mențin angajamentul de a combate activitățile ilicite de generare de venituri ale RPDC și eforturile continue de a fura bani de la instituții financiare, burse de monedă virtuală, companii și persoane fizice din întreaga lume”, a adăugat acesta, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Trezoreriei din SUA.
În documentul citat se mai precizează că acțiunile de astăzi demonstrează coordonarea continuă cu partenerii noștri din Coreea de Sud, care iau concomitent măsuri de sancționare împotriva lucrătorilor IT din RPDC din străinătate.
În plus, celelalte trei entități pe care OFAC le-a desemnat astăzi au fost sancționate anterior de către Coreea de Sud la data de 10 februarie 2023, pentru implicarea în infracțiuni cibernetice și generarea de venituri ilicite care sprijină programele de arme de distrugere în masă ale RPDC.
Furturile în monedă virtuală ale Phenianului depășesc 600 de milioane de dolari
Se mai precizează că actorii cibernetici rău intenționați din Coreea de Nord vizează persoane fizice și companii din întreaga lume pentru a fura fonduri în vederea susținerii priorităților regimului de la Phenian, inclusiv a programelor sale ilegale de arme de distrugere în masă (ADM) și de rachete balistice.
Potrivit unui raport al Grupului de experți al ONU din martie 2023, actorii cibernetici ai RPDC au furat mai multă monedă virtuală în 2022 decât în orice alt an anterior, estimările variind de la 630 de milioane de dolari la peste 1 miliard de dolari – dublând, se pare, veniturile totale obținute în 2021 de Phenian din furturi cibernetice.
Printre entitățile menționate de OFAC se numără Universitatea de Automatizare din Phenian, Biroul de Recunoaștere Tehnică și unitatea cibernetică subordonată acesteia, Centrul de Cercetare nr. 110, dar și compania de cooperare în domeniul tehnologiei informației, Chinyong.