SUA a lansat o serie de sancțiuni dure la adresa Belarusului după uiltimele tensiuni din această țară. De asemenea, țara măcinată de proteste şi-a rechemat ambasadorii din Polonia şi Letonia.
SUA au anunţat vineri sancţiuni economice împotriva a opt înalţi responsabili belaruşi, între care ministrul de interne, pentru rolul lor în represiunea mişcării de contestare în Belarus după alegerile prezidenţiale din august care, potrivit opoziţiei, au fost fraudate de Aleksandr Lukaşenko, reales cu 80% din sufragii pentru al şaselea mandat la conducerea ţării, relatează AFP şi Reuters.
‘Aspiraţiile democratice ale poporului belarus de a-şi alege propriii lideri şi de a-şi exercita paşnic drepturile sale s-au izbit de violenţa şi opresiunea responsabililor belaruşi’, explică secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, într-un comunicat dat publicităţii pe site-ul web al instituţiei. Aceste sancţiuni au fost luate împreună cu Marea Britanie, Canada şi Uniunea Europeană, precizează Trezoreria SUA.
Uniunea Europeană a impus sancţiuni vineri împotriva a 40 de responsabili belaruşi implicaţi în reprimarea opoziţiei din Belarus, o decizie la care Minskul a reacţionat prin măsuri de retorsiune, în timp ce Moscova a calificat-o drept un ‘semn de slăbiciune’ din partea liderilor europeni.
Belarus și-a rechemat ambasadorii din Polonia și Letonia
Belarus şi-a rechemat ambasadorii din Polonia şi Letonia şi le-a cerut ambelor ţări să-şi reducă substanţial personalul care activează în ambasadele lor de la Minsk, a anunţat Ministerul de Externe al acestui stat, citat de agenţia de ştiri Belta, relatează vineri Reuters.
De asemenea, Belarusul le-a cerut Poloniei şi Letoniei să-şi reducă personalul ambasadelor de la Minsk, de la 50 la 18 persoane şi respectiv de la 25 la 14. Tot vineri, guvernul de la Minsk a anunţat că a anulat acreditările existente pentru toţi jurnaliştii străini şi că ei trebuie să depună din nou cereri de acreditare.
UE a adoptat oficial la ultimul summit european sancţiuni împotriva a 40 de persoane din Belarus „pentru reprimarea brutală a protestatarilor paşnici” şi fraudă electorală, după negocieri între statele membre. Lista, care prevede îngheţarea bunurilor şi interdicţia de călătorie în statele UE, nu îl include şi pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko, notează dpa.
„Acest lucru trimite un mesaj puternic privind sprijinul UE pentru dreptul democratic al poporului belarus de a-şi alege preşedintele prin alegeri libere şi corecte şi condamnarea noastră a represiunii şi violenţei împotriva oamenilor care îşi exercită drepturile fundamentale”, a declarat şeful diplomaţiei UE Josep Borrell, adăugând că lista va fi în permanenţă revizuită.