Administrația americană are bani pentru încă în an și jumătate – doi ani de deficit bugetar. Cum cheltuielile depășesc veniturile cu circa 100 miliarde dolari în fiecare lună, majorarea limitei de îndatorare cu până la 2.000 de miliarde de dolari permite funcționarea pe credit cel puțin până la alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului viitor. Însă problemele economiei SUA nu au dispărut după acordul dintre republicani și democrați.
Planul ce urmează să intre astăzi în votul Congresului include majorarea limitei de îndatorare cu cel puțin 2.100 miliarde dolari și reduceri de cheltuieli de minimum 2.400 miliarde dolari.
Cum votul pare doar o formalitate după ce liderii celor două partide au declarat că negocierile s-au încheiat cu succes, piețele financiare au reacționat pozitiv. Inclusiv prețul aurului a scăzut până la sub 1.620 de dolari pe uncie, iar petrolul a urcat ușor până la 97 de dolari pe baril (pe fondul așteptărilor legate de majorarea cererii).
Oarecum paradoxal, înțelegerea nu mulțumește pe nimeni. Democrații sunt dezamăgiți că nu au putut iniția majorarea de taxe pentru bogați, iar republicanii consideră că reducerile de cheltuieli sunt insuficiente. Jocurile politice nu se vor încheia prea curând nici la americani, mai ales că ne apropiem de anul electoral 2012.
Democrații, în frunte cu președintele Barack Obama, sunt nemulțumiți de lipsa majorării taxelor pentru bogați, adică 2% din populație cu venituri mult peste medie. Din fericire pentru ei, legea dată de fostul președinte Bush expiră în 2013, iar administrația Obama ar putea cere abrogarea din momentul expirării înainte de alegeri. Cum reducerile ce vor fi operate la bugetul Medicare, de 4%, vor fi suportate doar de instituțiile din sistemul medical nu de către beneficiari, Obama se va putea lăuda cu îndeplinirea câtorva părți importante din proiectul cu care a câștigat Casa Albă.
Din păcate, încrederea populației în Obama și în democrați continuă să scadă, ceea ce face puțin probabilă realegerea anul viitor. Dar, mai este mult până atunci, iar economia SUA mai are de trecut prin câteva teste importante, cum ar fi reducerea bugetului destinat armatei, implicit a finanțării războaielor duse pe glob.