SUA se pregătesc să vândă arme de 1 mld. dolari Taiwanului, pe măsură ce tensiunile cu Beijingul escaladează la cote maxime.
Mai exact, americanii vor să dea Taiwanului arme în valoare de 1,1 miliarde de dolari, inclusiv 60 de rachete anti-navă Harpoon, în timp ce Washingtonul îşi intensifică eforturile de consolidare a apărării ţării, aflată sub presiunea militară tot mai mare din partea Chinei.
Administraţia Biden a notificat vineri Congresul SUA cu privire la vânzarea propusă, care include 100 de rachete aer-aer Sidewinder, pe lângă echipamente şi sprijin pentru un program de radare de supraveghere.
Notificarea marchează primul pachet de armament american de când armata chineză a sporit semnificativ presiunea asupra Taiwanului, după vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, pe insulă luna trecută.
China continuă să crească presiunea asupra Taiwanului
China a răspuns vizitei acesteia prin lansarea de rachete deasupra Taiwanului în apele de la est de insulă, inclusiv unele care au aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei. Laura Rosenberger, principalul oficial al Casei Albe pentru China şi Taiwan, a declarat că administraţia pregătea pachetul de ceva timp, deoarece se aştepta ca China să continue să crească presiunea asupra Taiwanului, susține Financial Times
Pachetul este al cincilea, şi cel mai mare, pe care administraţia l-a prezentat. Rosenberger a declarat că acesta include „capacităţi defensive asimetrice critice”.
Se caută războinici civili și trăgători de elită din popor
În context, trebuie spus ca unul dintre cei mai bogați oameni din Taiwan a promis, în urmă cu două zile, că va finanța cu peste 32 milioane de dolari o forță de apărare, formată din „războinici civili” și trăgători de elită „din popor”, pentru a contribui la protecția împotriva unei posibile invazii din partea Chinei.
Robert Tsao, un cunoscut om de afaceri taiwanez, a anunţat că vrea să finanţeze o armată de 3,3 milioane de „războinici civili” şi lunetişti să apere Taiwanul de o invazie chineză, folosind un miliard de dolari taiwanezi (32 de milioane de dolari) din banii săi. Anunţul făcut de Robert Tsao, fondator al United Microelectronics Corp (UMC), un important producător de microcipuri, vine pe fondul activităţii militare în creştere între Taiwan şi China. Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat joi că soldaţii săi au doborât o dronă chineză din apropierea insulelor Kinmen din Taiwan.
Tsao va colabora cu organizaţia de apărare civilă a insulei, Academia Kuma, iar 60% din fonduri ar fi destinate construirii unei armate de ”războinici” şi 40% pentru a instrui alte 300.000 de persoane să tragă.