Statul american Wisconsin este “un câmp de luptă”, un stat care este contestat şi în care un rezultat al alegerilor prezidenţiale nu poate fi previzibil, aşa cum se întâmplă în Virginia de Vest, un stat preponderent republican, sau în statul Oregon, care este preponderent democrat. În 2016, Donald Trump a obţinut la urne un procent surprinzător în Wisconsin, deşi cu marjă restrânsă. Dacă Joe Biden, candidatul Partidului Democrat, doreşte să ajungă la Casa Albă, o victorie în Wisconsin este aproape obligatorie. Acesta este contextul politic care însoţeşte evenimentele din oraşul Kenosha, din sud-estul statului Wisconsin, transmite Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Duminică s-a petrecut din nou un incident care pare a fi rezultatul violenţei excesive a forţelor de poliţie împotriva unui afro-american. Urmarea incidentului a fost declanşarea unui nou val de proteste şi turbulenţe sociale. Guvernatorul statului, Tony Evers, a chemat Garda Naţională pentru a prelua controlul asupra oraşului. Marţi, civilii înarmaţi s-au aliat pentru a “proteja” clădirile împotriva protestatarilor turbulenţi, situaţie care s-a soldat cu uciderea a două persoane şi rănirea gravă a unei a treia persoane. Şi tocmai în aceste zile Donald Trump se prezintă electoratului său ca fiind un bărbat al legii şi ordinii, evenimentele din Wisconsin jucându-se în cărţile sale.

Evenimentele din oraşul Kenosha, un oraş aproape necunoscut din Wisconsin, coagulează conflictele sociale şi patologiile Americii şi le înfăţişează ca şi sub o lupă: rasism şi violenţă a poliţiei; proteste violente, furie şi revoltă; comportament neadecvat al miliţiilor civile; distribuirea de arme de tot felul. Peste toate se aşează criza epidemică şi criza economică. Toate aceste aspecte nu fac decât să sfâşie în bucăţi structura socială a SUA, iar “vindecarea” nu ar fi cea mai proastă decizie pe care ar putea să o ia viitorul preşedinte al SUA.