Statele Unite şi Canada ar putea fi nevoite să elimine vizele pentru cetăţenii români, dacă unele modificări la legislaţia UE în domeniu aprobate de Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a PE vor primi undă verde din partea plenului Legislativului UE şi a Consiliului, transmite un corespondent Agerpres.
Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a PE a aprobat miercuri modificarea regulilor europene privind reciprocitatea vizelor, în urma unui amendament semnat de nouă eurodeputaţi, printre care şi românii Ioan Enciu (PSD) şi Renate Weber (PNL).
Pentru a intra în vigoare, noile reguli trebuie să fie aprobate de plenul PE şi de Consiliu. În cazul în care modificările ar primi undă verde, Statele Unite şi Canada ar avea la dispoziţie un termen de 90 de zile pentru a elimina vizele pentru toate statele UE, inclusiv România, în caz contrar riscând ca UE să impună obligaţia de vize pentru cetăţenii americani şi canadieni în ansamblul celor 27 de state membre.
Noile reguli prevăd ca un un stat membru UE să poată notifica instituţiile europene în cazul în care o ţară terţă stabileşte, reintroduce sau menţine obligaţia de vize pentru proprii cetăţeni prin încălcarea principiului reciprocităţii. Comisia Europeană va fi obligată apoi să înceapă imediat negocierile de ridicare a vizelor cu statul terţ respectiv.
În cazul în care, în termen de 45 de zile, acestea nu au avut succes, Comisia va avea obligaţia de a propune reintroducerea vizelor pentru statul în cauză. Dacă, după alte 45 de zile, obligaţia de vize nu a fost ridicată, propunerea Comisiei va fi considerată adoptată, Uniunea Europeana instituind astfel, la rândul său, obligaţia de vize pentru statul terţ în cauză.
Totuşi, propunerea Comisiei de reinstituire a vizelor va putea fi respinsă în cazul în care atât Parlamentul European, cât şi Consiliul s-ar pronunţa explicit împotriva acestei măsuri. În prezent, cetăţenii a cinci state membre UE, printre care şi România, au nevoie de viză de călătorie pentru a intra pe teritoriul SUA sau al Canadei.
În proiectul de raport redactat de eurodeputatul spaniol Agustin de Mera (Grupul PPE) se precizează că Parlamentul cere Comisiei Europene instituirea unui "nou mecanism care să garanteze respectarea deplină a principiului reciprocităţii în domeniul vizelor pentru toate statele membre, garantând, în acelaşi timp, că, în cazul în care o ţară terţă încalcă acest principiu al reciprocităţii în domeniul vizelor, toate statele membre vor reintroduce obligativitatea vizelor pentru cetăţenii ţării terţe în cauză".
Proiectul de raport reaminteşte că "la 14 iunie 2009, Canada a reintrodus obligativitatea vizei pentru cetăţenii cehi. După doi ani şi jumătate, această ţară nord-americană nu şi-a revocat hotărârea, în pofida presiunilor care vor fi putut fi exercitate în acest sens de Comisia Europeană".
"Imposibilitatea de a găsi o soluţie favorabilă în cazul menţionat constituie un precedent care aduce o gravă atingere Politicii comune de vize a Uniunii Europene şi scoate în evidenţă carenţele mecanismului în vigoare. În consecinţă, este necesar să se introducă un mecanism care să permită Uniunii Europene să reacţioneze, chiar dacă nu în mod automat, însă cu celeritate, în cazul încălcării principiului de reciprocitate", mai subliniază documentul adoptat de Comisia LIBE.
Potrivit unui comunicat al biroului său de presă, eurodeputatul Ioan Enciu va face parte dintr-o delegaţie oficială a Parlamentului European care se va deplasa în Canada în perioada 29 aprilie-3 mai, în cadrul vizitei urmând să aibă întâlniri cu ministrul federal al imigraţiei, cu membrii ai Parlamentului Federal Canadian cât şi cu alţi oficiali de rang înalt şi reprezentanţi ai societăţii civile, una din temele principale de discuţie fiind problematica imigraţiei şi a vizelor, scrie Agerpres.