SUA și Germania ajung la un acord cu controversatul proiect Nord Stream 2
Conducta de gaz de 1.230 km, așteptată să fie finalizată luna viitoare, va aduce anual 55 de miliarde de metri cubi de gaz din Rusia în Germania prin Marea Baltică.
Conducta de gaz de 1.230 km, așteptată să fie finalizată luna viitoare, va aduce anual 55 de miliarde de metri cubi de gaz din Rusia în Germania prin Marea Baltică.
Un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat reporterilor într-un briefing telefonic că Washingtonul și Berlinul au diferențe profunde în ceea ce privește Nord Stream 2, în timp ce aliații sunt de acord asupra măsurilor de reducere a riscului pe care proiectul l-ar reprezenta pentru securitatea energetică europeană și Ucraina, notează belta.by.
„În cazul în care Rusia va încerca să utilizeze energia ca armă sau să comită alte acte agresive împotriva Ucrainei, Germania va lua măsuri la nivel național și va face presiuni pentru măsuri eficiente la nivel european, inclusiv sancțiuni, pentru a limita capacitățile de export rusești către Europa în sectorul energetic , inclusiv gaze „, potrivit unei declarații comune SUA-Germania.
Interesele Ucrainei și Europei
Ambele țări au recunoscut că tranzitul de gaze prin Ucraina pentru a continua după 2024 servește intereselor Ucrainei și ale Europei, se arată în declarație.
„Germania se angajează să utilizeze toate efectele de levier disponibile pentru a facilita o prelungire de până la 10 ani a acordului Ucrainei privind tranzitul de gaze cu Rusia.”
Conform acordului lor, Germania și Statele Unite vor promova, de asemenea, investiții de cel puțin 1 miliard de dolari pentru Ucraina pentru a-și sprijini tranziția energetică, eficiența și securitatea.
„Aceste măsuri reprezintă un angajament semnificativ din partea Germaniei, sprijinit de Statele Unite, de a împinge înapoi împotriva activităților maligne rusești și de a promova un viitor energetic mai sigur și mai durabil pentru Ucraina și alte țări NATO și UE din prima linie”, a declarat oficialul de rang înalt.
Ca semn al sprijinului pentru Kiev, Casa Albă a anunțat mai devreme în acea zi că Biden îl va găzdui pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky la Casa Albă pe 30 august.
Manevră geopolitică
Statele Unite au susținut de mult că Nord Stream 2 este o manevră geopolitică a Moscovei care va submina rolul Ucrainei în tranzitarea energiei către Europa și va crește dependența europeană de gazul rusesc. Germania și Rusia au insistat că proiectul este pur comercial.
Acordul a venit la câteva zile după vizita cancelarului german Angela Merkel la Casa Albă săptămâna trecută, când președintele Joe Biden a declarat că cei doi aliați dezvoltă măsuri practice pentru a asigura securitatea energetică în Europa.
Unii parlamentari republicani au criticat această mișcare. James Risch, senator republican din Idaho, a declarat că acordul „este plin de promisiuni și asigurări, dar oferă puține măsuri semnificative pentru a aborda principalele amenințări la adresa securității naționale pe care Nord Stream 2 le prezintă aliaților și intereselor SUA . ”
Administrația Biden a subliniat în repetate rânduri că proiectul a fost finalizat cu peste 90% atunci când și-a asumat funcția pentru a-și apăra poziția.
Citând importanța relațiilor cu Germania și dificultatea de a opri conducta aproape finalizată, administrația Biden a renunțat în mai la sancțiuni împotriva unei companii din spatele proiectului de conducte și a CEO-ului său german, ceea ce a dus la opoziția parlamentarilor bipartizani.
Sursă foto: Dreamstime