Acest interceptor va trebui să poată zbura la altitudine joasă și cu viteză mare dar și să reacționeze la schimbările imprevizibile ale traiectoriei acestor arme cu tehnologie avansată. Obiectivul declarat este de a doborî rachetele în zbor, înainte ca acestea să se apropie de sol.

Acordul dintre cele două țări ar trebui încheiat în cadrul întâlnirii dintre președintele Joe Biden și premierul japonez, Fumio Kishida, programată pentru vineri, 18 august, în Statele Unite. Aceștia urmează să se întâlnească în marginea unui summit trilateral cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol la Camp David, Maryland.

A doua colaborare în tehnologia de apărare antirachetă

Aceasta va fi a doua astfel de colaborare în tehnologia de apărare antirachetă între Japonia și Statele Unite. Washington și Tokyo au dezvoltat deja o rachetă cu rază lungă de acțiune concepută pentru a lovi focoase în spațiu, pe care Japonia o desfășoară pe nave de război în marea dintre Japonia și Peninsula Coreeană pentru a se proteja împotriva loviturilor cu rachete nord-coreene.

Dezvoltarea interceptorului de rachete hipersonice ar putea dura până la zece ani. Acest acord urmărește în principal să reafirme cooperarea dintre Tokyo și Washington, dar și să descurajeze tendințele expansioniste ale Chinei.

Racheta hipersonica
Racheta hipersonica/ SURSA FOTO: Dreamstime

Probleme când racheta este lovită în zbor

Problema pe care o poate ridica un astfel de scut este aceea a resturilor care vor ajunge pe pământ când racheta este lovită în zbor. Există mai multe trepte de siguranță care, de exemplu, au funcționat în cazul unor accidente în trecut.

Trei cazuri specifice sunt citate, când bombardiere care transportau rachete nucleare s-au prăbușit – în Spania, în centrul SUA și în Alaska. Sistemul de siguranță a funcționat (în cazul Spaniei abia a treia treapta de siguranță) dar sute de milioane de euro au fost cheltuiți pentru decontaminarea zonelor în care s-au prăbușit aceste avioane.