Statele Unite şi Marea Britanie s-au apropiat semnificativ de pierderea ratingului de credit „AAA”, din cauza creşterii costurilor legate de datoriile de stat, avertizează agenţia de evaluare financiară Moody’s, transmite Bloomberg.
Guvernele celor două ţări trebuie să găsească un echilibru între ameliorarea poverii financiare şi evitarea eliminării anticipate a măsurilor de stimulare fiscală, decizie care ar afecta creşterea economică, a declarat directorul de risc suveran al Moody’s Londra, Pierre Cailleteau, într-un interviu telefonic acordat Bloomberg.
Potrivit celui mai probabil scenariu analizat de Moody’s, statul american va înregistra în acest an cele mai ridicate cheltuieli legate de datoria de stat, raportat la veniturile bugetare, dintre toate ţările cu rating „AAA”, cu excepţia Marii Britanii.
SUA va prelua din 2011 primul loc în acest clasament, unde va rămâne până în anul 2013, estimează agenţia de rating într-un raport.
„Anticipăm că situaţia se va deteriora în continuare în ceea ce priveşte factorii de rating, înainte de a se stabiliza. Povestea nu se va încheia la finele acestui an. Există o inerţie în deteriorarea aspectelor financiare care influenţează ratingul”, a afirmat Cailleteau.
Guvernul Statelor Unite va cheltui în acest an circa 7% din veniturile bugetare pe dobânzi şi restituirea principalului datoriei de stat scadente, procent care ar putea urca aproape de 11% până în 2013, potrivit celui mai probabil scenariu definit de Moody’s, care presupune o relansare economică moderată, ajustări fiscale în conformitate cu planurile anunţate de autorităţile de la Washington şi o creştere treptată a dobânzilor.
Potrivit unui scenariu de risc care presupune o creştere economică mai redusă cu 0,5% pe an faţă de estimările de bază, o ajustare fiscală mai restrânsă şi o majorare mai puternică a dobânzilor, SUA vor cheltui circa 15% din veniturile bugetare pe datoria de stat, peste limita de 14% care ar determina Moody’s să reducă ratingul de la pragul de top „AAA”.
Agenţia de rating estimează de asemenea că Marea Britanie va cheltui 7% din veniturile bugetare pe datorii în 2010, procent care ar urma să crească la 9% până în 2013, potrivit scenariului de bază. Estimările de risc indică însă creşterea procentajului la aproape 12% până în 2013.
Costurile de finanţare de peste 10% din veniturile bugetare plasează o ţară în afara categoriei „AAA” de rating, însă fiecare stat beneficiază de un aşa-numit „interval de reversibilitate a datoriei”, a cărui mărime depinde de capacitatea şi disponibilitatea unui guvern de a-şi reduce povara financiară prin creşterea taxelor sau tăierea cheltuielilor bugetare. Statele Unite au un interval de 4%, limita urcând astfel la 14%, iar în cazul Marii Britanii pragul superior devine 13% din venituri.
SURSA: Mediafax