Statele Unite și Marea Britanie nu au semnat declarația pentru o inteligență artificială „deschisă” și „etică” la summitul de la Paris
Statele Unite și Marea Britanie nu se numără printre cele 61 de țări care au semnat declarația privind o inteligență artificială „deschisă”, „incluzivă” și „etică”, adoptată marți la finalul Summitului pentru Acțiune privind AI de la Paris. Printre semnatari se află China, Franța și India, co-organizatori ai evenimentului.
Țările semnatare s-au pronunțat în favoarea unei coordonări mai eficiente în guvernanța inteligenței artificiale, subliniind importanța unui dialog global pentru evitarea concentrării pieței, astfel încât tehnologia să fie mai accesibilă.
Un alt obiectiv enunțat este durabilitatea AI, atât pentru oameni, cât și pentru mediu. În acest sens, summitul a oficializat crearea unui observator al impactului energetic al AI, condus de Agenția Internațională pentru Energie.
De asemenea, a fost anunțată o coaliție pentru o inteligență artificială durabilă, care urmărește implicarea companiilor de top din industrie.
Poziția Statelor Unite și a Marii Britanii
Lipsa celor două state de pe lista semnatarilor evidențiază diferențele de abordare privind reglementarea AI.
În cadrul summitului, vicepreședintele american J.D. Vance a avertizat asupra riscului unei reglementări excesive care ar putea afecta dezvoltarea industriei AI.
Guvernul britanic a explicat că „interesul național” a stat la baza deciziei de a nu semna declarația.
„Aderăm doar la inițiative care sunt în interesul național al Regatului Unit”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului Keir Starmer, adăugând că Marea Britanie și Franța vor continua să colaboreze pe teme legate de inteligența artificială.
Purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a afirmat că nu cunoaște motivele deciziei SUA de a nu semna declarația.
![](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2022/04/marea-britanie-SUA.jpg)
Strategia Marii Britanii în domeniul AI
În ianuarie, premierul Keir Starmer și-a exprimat intenția ca Marea Britanie să devină un „lider mondial” în ceea ce privește inteligența artificială. Planul său prevede testarea și înțelegerea AI înainte de a o reglementa, pentru a asigura o abordare proporțională și bazată pe date științifice.
„Vom urma propria cale: testarea și înțelegerea inteligenței artificiale înainte de a o reglementa, pentru a ne asigura că atunci când o vom face, aceasta va fi proporțională și bazată pe date științifice”, a declarat Starmer.