Pandemia de coronavirus a ținut în loc marile puteri ale lumii, însă odată cu relaxarea măsurilor, situația se întoarce la normal. Acesta este și cazul discuțiilor dintre Statele Unite și Uniunea Europeană.
După ce în luna iulie justiţia europeană a invalidat acordul convenit pentru un acord de protecție al datelor dintre Comisia Europeană şi Departamentul pentru Comerţ al SUA, cele două mari puteri au anunţat luni începerea discuţiilor pentru ”evaluarea potenţialului” unui nou acord de acest timp, transmite agenţia EFE, citată de agerpres.
Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, şi secretarul american de stat pentru comerţ, Wilbur Ross, au recunoscut într-un comunicat comun ”importanţa vitală a protecţiei datelor şi implicaţiile transferului de date transfrontaliere” pentru cetăţenii şi economiile de ambele părţi ale Atlanticului.
Decizia survine în urma unei plângeri împotriva Facebook formulate de avocatul şi activistul austriac Max Schrems, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care a invalidat pe 16 iulie acordul privind transferul de date personale între Uniunea Europeană şi SUA.
În același timp, instanţa europeană a estimat că acest acord ar permite ingerinţe în drepturile fundamentale ale cetăţenilor ale căror date sunt transferate către SUA, întrucât autorităţile americane pot avea acces la ele fără ca aceasta să se limiteze ‘la strictul necesar’.
Mecanismul de transfer a rămas valid
Totuși, CJUE a menţinut validitatea mecanismului de transfer de date cunoscut drept ‘clauze contractuale standard’, subliniind însă că autorităţile de supraveghere trebuie să suspende sau interzică transferurile în afara UE dacă protecţia datelor nu poate fi asigurată.
În prezent, sute de mii de companii, printre care Facebook, giganţi industriali şi producători auto, folosesc aceste clauze pentru a transfera date personale ale europenilor în alte ţări pentru servicii precum infrastructură cloud, găzduire de date, state de plată, finanţe şi marketing.
Într-un răspuns formulat joi pentru o interpelare pre-judiciară formulată de Curtea Supremă irlandeză, CJUE afirmă că acordul privind transferul de date personale între Uniunea Europeană şi SUA, cunoscut şi sub numele de ”scutul de protecţie”, nu oferă nivelul de garanţii pe care-l impune Regulamentul General de Protecţie a Datelor (GDPR) din UE.