Un nou apel către Rusia din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene. În timpul unei conferinţe de presă care avut loc în urma unor discuții purtate la ONU, secretarul pentru agricultură al SUA, Tom Vilsack a cerut Rusiei să accepte rapid redeschiderea porturilor ucrainene astfel încât exportul milioanelor de tone de cereale stocate acolo să poată să fie transportate.

Oficialul american a avertiza și cu privire la criza alimentară mondială care deja a început, scrie AFP. „Moscova ar trebui să acţioneze imediat pentru a deschide aceste porturi şi a pune capăt acestui război”, a subliniat secretarul pentru agricultură al SUA, Tom Vilsack.

El a mai subliniat faptul că hrana nu trebuie să fie utilizată ca o armă, în special în astfel de situații. „Acesta este un lucru serios, noi nu ar trebui să utilizăm hrana ca pe o armă”, a insistat el.

Menționăm faptul că de săptămâni întregi, ONU negociază cu Moscova, Ankara, dar și Kievul astfel încât să fie stabilit un acord care să permită ieșirea în siguranță a cerealelor din Ucraina și a îngrășămintelor din Rusia spre piața internațională.

Negocieri intense pentru deblocarea cerealelor din Ucraina

De cealaltă parte însă, Moscova nu pare deschisă la negocieri și spune că exporturile din Ucraina sunt împiedicate de sancțiunile economice și nicidecum de Rusia.

În cazul în care cele trei țări vor ajunge la un acord, criza alimentară declanșată de războiul din Ucraina va fi atenuată, prețurile la alimente înregistrând o scădere semnificativă.

La rândul său, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell a făcut și el un apel către Rusia în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU și a explicat efectele reale ale sancțiunilor impuse de UE.  „Sancţiunile UE nu sunt cauza penuriilor alimentare pentru că ele vizează capacitatea Kremlinului de a finanţa agresiunea militară, nu desfăşurarea unui comerţ legitim”, a declarat Borrell.

Rusia susține că sancțiunile Occidentale sunt de vină

Totodată el a mai adăugat că sancțiunile nu interzic importul și nici transportul de produse agricole rusești. „Sancţiunile UE nu interzic importul şi transportul de produse agricole ruseşti, nici de îngrăşăminte, nici plata pentru aceste exporturi ruse şi măsurile noastre nu afectează capacitatea unor ţări terţe de a cumpăra de la Rusia”, a precizat şeful diplomaţiei europene.

În același timp, oficialul european a mai precizat că la momentul actual cel puțin 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina și nu pot ajunge pe piețele mondiale.

„Rusia blochează cel puţin 20 de milioane de tone de cereale ucrainene, care nu pot ajunge pe pieţele mondiale”, a mai denunţat Josep Borrell,  făcând din nou un apel la Moscova să permită redeschiderea porturilor aflate sub blocadă rusă.

De cealaltă parte, Rusia susține că Occidentul nu face altceva decât să pună greșelile sale pe seama Rusiei. „Se încearcă să se pună greşeala pe seama Rusiei, cu afirmaţii nefondate privind bombardamente asupra unor depozite de cereale, blocade de cereale. Nu există niciun obstacol în această privinţă”, a  spus ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia.