„Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii sunt preocupate de situaţia tensionată permanentă din nordul Kosovo. Îndemnăm toate părţile să exercite reţinere maximă, să ia măsuri imediate şi necondiţionate pentru reducerea tensiunilor, să se abţină de la provocări, ameninţări şi acte de intimidare”, anunţă purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi cel al Departamentului de Stat de la Washington, potrivit unei declaraţii comune postate pe site-ul Serviciului European de Acţiune Externă (EEAS).
UE și SUA încearcă să reducă tensiunile și colaborează cu preşedintele Aleksandr Vucici şi cu premierul Albin Kurti pentru a găsi o soluţie politică.
„Colaborăm cu preşedintele Aleksandr Vucici şi cu premierul Albin Kurti pentru a găsi o soluţie politică în scopul reducerii tensiunilor şi acceptării unui drum înainte, în interesul stabilităţii, siguranţei şi bunăstării tuturor comunităţilor locale. Salutăm asigurările conducerii din Kosovo prin care confirmă că nu există liste cu nume ale cetăţenilor kosovari de etnie sârbă care să fie arestaţi sau inculpaţi pentru protestele paşnice şi pentru baricade. În acelaşi timp, legea trebuie respectată, iar orice formă de violenţă este inacceptabilă şi nu va fi tolerată”, subliniază Uniunea Europeană şi Statele Unite.
„Aşteptăm ca liderii din Kosovo şi din Serbia să revină la susţinerea unui mediu care să stimuleze reconcilierea, stabilitatea regională şi cooperarea, în beneficiul propriilor cetăţeni. Toate obigaţiile asumate prin dialog trebuie implementate complet, fără întârziere”, insistă UE şi Statele Unite.
Rusia susţine Serbia în acţiunile privind Kosovo
„Avem relaţii foarte strânse de aliaţi, istorice şi spirituale, cu Serbia”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie AFP.
Rusia urmăreşte „foarte atent ceea ce se întîmplă (în Kosovo) şi cum drepturile (etnicilor) sârbi sunt asigurate (acolo)”, a adăugat el.
„Şi bineînţăeles că susţinem Belgradul în acţiunile pe care le întreprinde”, a subliniat el.
„Este natural ca Serbia să apere drepturile (etnicilor) sârbi care trăiesc alături, în condiţii atât de dificile, şi ca ea să reacţioneze dur atunci când drepturile sale sunt încălcate”, este de părere Peskov.
La polul opus, Germania condamnă politica Serbiei
Consolidarea prezenţei militare sârbe la frontiera cu Kosovo, o ţară cuprinsă de tensiuni, transmite un „semnal foarte prost”, avertizează miercuri Guvernul german, care denunţă „retorica naţionalistă” a Belgradului.
„Suntem foarte îngrijoraţi de aceste tensiuni în nordul Kosovo, iar baricadele ilegale ridicate de către (etnici) sârbi în Kosovo trebuie să fie desfiinţate cât mai rapid posibil”, a subliniat într-o conferinţă de presă regulată un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe, Christofer Burger.