SUA solicită Chinei să renunțe la „neutralitatea” sa în războiul din Ucraina

„Rămânem îngrijorați de alinierea Chinei cu Rusia”, a declarat Blinken, duminică, în timpul unei conferințe de presă la hotelul Ritz Carlton din Nusa Dua (în estul insulei indoneziene Bali), după o întâlnire de cinci ore cu Wang.

Întâlnirea lor, prima de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, a avut loc după ce ambii au participat în ultimele două zile la o întâlnire a miniștrilor de Externe ai G20, grupul principalelor economii industrializate și emergente, la care a participat și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Șefii diplomației principalelor puteri mondiale nu s-au văzut față în față până după întâlnire, care a fost centrată pe războiul din Ucraina și problemele de securitate alimentară, energetică și economică pe care le-a generat conflictul armat, precum și pe incomoda prezența lui Lavrov, notează 20minutos.es

Ucraina a fost una dintre principalele probleme în conversația dintre Wang și Blinke

Ucraina a fost, așa cum era de așteptat, una dintre principalele probleme în conversația dintre Wang și Blinken, care a criticat Beijingul pentru că și-a reafirmat „poziția neutră” cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia, un aliat al Chinei.

„Beijingul spune că este neutru, dar le spun că este foarte greu să rămână neutri în fața unei astfel de agresiuni”, a remarcat Blinken, încurajând a doua economie ca mărime din lume să „nu protejeze Rusia în organizațiile internaționale și să se facă ecoul propagandei sale”.

Poziția Chinei de apărător al Rusiei a fost una dintre temele recurente în discuțiile de pe coridoare și în cadrul negocierilor bilaterale G20, în care mulți dintre miniștrii prezenți au preferat să-și transmită mesajul despre Rusia către Wang, sperând într-o mai mare colaborare și mediere din partea Beijingului, dup ce acesta s-a văzut cu Lavrov.

Ministrul rus de Externe, care într-adevăr s-a întâlnit cu Wang pe marginea ședinței ministeriale, a fost criticat de mai mulți dintre delegați pentru că nu a fost deschis la dialog şi nu a rămas să asculte intervenția colegilor săi din G20, părăsind sala după ce şi-a avut intervenția, conform martorilor evenimentului.

Având în vedere atitudinea lui Lavrov și continuitatea acțiunilor militare rusești în Ucraina, secretarul de stat american a subliniat că „nu există niciun semn” că Rusia este pregătită să caute o soluție diplomatică a conflictului.

„Dacă există vreo oportunitate de diplomație, o vom folosi”, a adăugat Blinken, ca scuză pentru a nu-l întâlni pe Lavrov în timpul G20.

„Obiectivul nostru este clar și acesta este să ne asigurăm că vom continua să exercităm presiuni asupra Rusiei pentru a se angaja într-o activitate diplomatică”, a adăugat el.

Fără o comunicare deschisă cu Moscova, această presiune pare să treacă prin Beijing și, în ciuda tensiunilor dintre cele două superputeri, Blinken a susținut că a avut discuții „utile și constructive” cu Wang în acest domeniu și în alte domenii.

Pe lângă Rusia, diplomatul american și Wang au discutat despre alte probleme „regionale și globale”, a spus Blinken, numind relația bilaterală „foarte importantă pentru țările noastre și pentru lume”.

Blinken a reamintit și alte probleme cu care se confruntă, precum Taiwan – insula autonomă pe care Beijingul o pretinde și pe care Washingtonul o va apăra în principiu – sau „genocidul din Xinjiang” (o regiune din nord-vestul Chinei în care instituțiile internaționale și ONG-urile au documentat abuzuri), precum și reprimarea minorității musulmane uigure de către Beijing.

Wang, la rândul său, i-a cerut lui Blinken claritate cu privire la poziția sa față de Taiwan.

„Întrucât SUA au promis că nu vor sprijini independența Taiwanului, ar trebui să înceteze să denatureze și să folosească situaţia Taiwanului pentru a bloca reunificarea”, a spus Wang, sâmbătă, potrivit ziarului chinezesc „Global Times”.

În ciuda tensiunilor dintre cele două țări, care mențin un puls în creștere pentru a-și crește influența în Indo-Pacific, Blinken a spus că comunicarea rămâne „deschisă”.

„Este în interesul națiunilor noastre și al lumii, chiar dacă niciuna dintre aceste probleme nu este ușoară”, a adăugat diplomatul american.

Pe un ton asemănător cu cel al lui Blinken, Ministerul chinez de Externe a informat, sâmbătă aceasta, că, după întâlnire, ambii au ajuns la „consens” pentru a îmbunătăți legăturile şi a reduce tensiunile.

În acest sens, președinții ambelor națiuni, chinezul Xi Jinping și americanul Joe Biden, sunt așteptați să susțină un apel telefonic în săptămânile următoare.