Contextul militar actual determină Statele Unite să accelereze programul pentru dezvoltarea unei noi arme, pe care Rusia și China o dețin deja. Este vorba despre un program pentru dezvoltarea de arme hipersonice, folosite deja în războiul din Ucraina de către Rusia.
Armata americană a efectuat la finalul lunii trecute un test pentru dezvoltarea de arme hipersonice la Wallops Flight Test Facility din Virginia. Acesta a fost cel de-al doilea test efectuat în cadrul programului axat pe dezvoltarea capacităților hipersonice maritime și terestre. Primul test a fost efectuat în octombrie 2021.
„China și Rusia sunt motorul”
China și Rusia determină SUA să dezvolte mai rapid arme hipersonice, în timp ce Pentagonul încearcă să crească ritmul de testare și cercetare și să evite să rămână în urmă, a declarat un amiral de rang înalt din cadrul Marinei Militare.
„Până nu demult, nu a existat un motor real care să ne determine să luăm această tehnologie și să o punem într-un sistem de arme. Nevoia nu a existat”, a declarat viceamiralul Johnny Wolfe, director al programului de sisteme strategice al Marinei. „Nevoia există acum, motiv pentru care avem un sentiment de urgență pentru a ne apuca de acest lucru”.
Wolfe, care a vorbit pentru CNN luna trecută, în timp ce armata a efectuat două lansări cu rachete pentru a aduna date pentru dezvoltarea armelor hipersonice, a recunoscut că atât China cât și Rusia au dezvoltat arme pe care SUA nu le deține încă. Fiecare dintre cele două lansări a ajutat aproximativ o duzină de experimente în diferite domenii, cum ar fi materiale rezistente la căldură, electronice de înaltă performanță și materiale ușoare, toate acestea fiind necesare pentru a dezvolta și desfășura cu succes o armă hipersonică.
Racheta hipersonică a Rusiei, folosită în Ucraina
Rusia și-a desfășurat deja propriile rachete hipersonice Kinzhal în Ucraina, marcând probabil prima dată când astfel de arme au fost folosite în război. Iar în timpul unui test efectuat anul trecut, o rachetă hipersonică chineză a făcut înconjurul lumii înainte de a-și atinge ținta.
Armele hipersonice se deplasează cu viteze mai mari de Mach 5, sau aproximativ 5.000 de kilometri pe oră, ceea ce le face dificil de detectat și interceptat la timp. Rachetele pot, de asemenea, să manevreze și să varieze altitudinea, ceea ce le permite să se sustragă sistemelor actuale de apărare antirachetă.
Pentagonul a solicitat 4,7 miliarde de dolari pentru cercetarea hipersonică în următorul an fiscal, față de 3,8 miliarde de dolari, potrivit Congressional Research Service. SUA dezvoltă o serie de programe diferite de arme hipersonice în cadrul serviciilor militare.
Forțele Aeriene au efectuat cu succes testele pentru arma sa ARRW (Air-launched Rapid Response Weapon), dar acest lucru a venit doar după 3 eșecuri consecutive de testare. „The Common Hypersonic Glide Body”, reprezintă o colaborare a armatei și marinei americane și a suferit, de asemenea, un eșec la teste în timpul verii, la primul test al sistemului complet.
Nu se teme de eșec
Dar Wolfe spune că eșecul nu ar trebui să descurajeze pe nimeni, deoarece sistemele hipersonice sunt la limita capacităților actuale.
„Fiecare test este o oportunitate de a învăța, indiferent de rezultatul final”, spune el. „Cred că eșecul face parte din proces. Atunci când te uiți la tehnologii de vârf, trebuie să acceptăm faptul că, pentru a face acest lucru, ne vom asuma riscuri.”
Armata plănuiește să pună în funcțiune arma hipersonică cu rază lungă de acțiune (LRHW) anul viitor, ceea ce ar face din aceasta primul sistem hipersonic pus în funcțiune de către armată. Sistemul folosește o rachetă de propulsie în două etape pentru a accelera un proiectil până la viteze hipersonice. Corpul proiectilului coboară apoi spre țintă la viteze foarte mari, folosindu-și energia cinetică ca armă.