SUA sunt pe cale să intre în recesiune? Indicatorul Sahm: Un adevărat semnal de alarmă

SUA, steag SUA

SURSA FOTO: Pexels

Piețele financiare internaționale sunt prinse într-o criză tot mai profundă, iar investitorii recurg la unul dintre cei mai renumiți indicatori pentru a evalua dacă economia SUA este în recesiune.

„Regula Sahm” a identificat în mod constant începutul unei recesiuni în SUA

„Regula Sahm” a identificat în mod constant începutul unei recesiuni atunci când media mobilă pe trei luni a ratei șomajului din SUA depășește cu cel puțin 0,5 puncte procentuale minimul din ultimele 12 luni.

Acest indicator, apreciat pentru simplitatea și precizia sa în semnalarea timpurie a recesiunilor, a fost denumit după economistul Claudia Sahm, care l-a introdus în 2019 ca parte a unei propuneri de politică economică.

Un raport despre locurile de muncă din iulie, care a fost sub așteptări, a activat oficial regula Sahm.

Această situație a generat îngrijorări printre investitori că Rezerva Federală ar putea întârziere în ajustarea ratelor dobânzilor pentru a preveni o recesiune.

Claudia Sahm a declarat pentru CNBC vineri că, deși nu s-a intrat încă într-o recesiune conform semnalelor istorice ale regulii Sahm, tendința se îndreaptă în această direcție.

Ea a menționat că o recesiune nu este inevitabilă și că există încă un spațiu considerabil pentru reducerea ratelor dobânzilor.

„Nu suntem încă într-o recesiune – spre deosebire de semnalul istoric de la regula Sahm – dar impulsul este în această direcție”, a declarat ea.

„O recesiune nu este inevitabilă și există un spațiu substanțial pentru a reduce ratele dobânzilor”, a adăugat aceasta.

Sahm a fost anterior angajată la Rezerva Federală a SUA și acum este economist șef la New Century Advisors.

Pentru a-și întări punctul de vedere, Sahm a invocat cheltuielile consumatorilor, datele de producție și veniturile gospodăriilor din SUA ca motive pentru a fi prudentă în ceea ce privește inevitabilitatea unei recesiuni.

„Suntem într-un loc în care lucrurile au încetinit. Deci, nu suntem în teritoriu de contracție. Sincer, nu este suficient de bun, putem face mai bine decât să evităm o recesiune”, a declarat Sahm.

„Ceea ce este foarte îngrijorător se află în raportul de muncă (din SUA – n. red.), iar impulsul nu este bun. Suntem îndreptați către ceea ce ar fi o dinamică recesivă și acesta ar trebui să fie un adevărat semnal de alarmă”, a mai spus ea.

SURSA FOTO: Dreamstime

Decizia Fed de a amâna reducerea ratelor dobânzilor până luna viitoare se află sub semnul întrebării

Dario Perkins, directorul general al macro global la TS Lombard, a menționat într-o notă de cercetare publicată luni că Regula Sahm este tot mai des utilizată pentru a evalua dacă SUA se află în recesiune.

„Oamenii au început să folosească Regula Sahm pentru a defini dacă SUA se află în recesiune”, a declarat Dario Perkins.

„Regula Sahm încearcă să ne spună ceva mai profund, despre Procesul Recesionar. Perspectiva potrivită este că, dacă rata șomajului crește cu 0,5% puncte, probabil că va crește mult mai mult”, a adăugat acesta.

Factorii de decizie de la banca centrală a SUA au menținut ratele dobânzilor nemodificate miercuri, însă președintele Fed, Jerome Powell, le-a oferit investitorilor o notă de optimism, indicând că o posibilă reducere a dobânzilor în septembrie este încă o opțiune.

Sahm a comentat că recentele date economice slabe au pus sub semnul întrebării decizia Fed de a amâna reducerea ratelor dobânzilor până luna viitoare.

„Și totuși, Fed mai are o pârghie mare de strâns, au o mulțime de reduceri ale ratei dobânzii prin care ar putea trece dacă este nevoie”, a spus Sahm.

„Nu au nevoie să le facă pe toate odată, dar avem acea pârghie pentru a trage și a reduce presiunea asupra economiei. Această economie este într-un loc bun – are nevoie doar de o anumită presiune”, a mai completat ea.

În luna iunie, Sahm a afirmat că banca centrală a SUA riscă să împingă economia către contracție dacă nu reduce ratele dobânzilor mai devreme

Vineri, când a fost întrebată dacă semnalele incerte ale pieței au complicat procesul decizional al Fed, Sahm a răspuns:

„Nu putem lăsa perfectul să fie inamicul binelui. În ceea ce privește previziunile macro, politica macroeconomică, investițiile, vreau să spun că acest lucru este foarte greu.

Nu avem niciodată toate datele… ne dorim întotdeauna următoarea lansare de date, vrem întotdeauna acea informație mai bună și, prin urmare, orice decizie pe care o va lua Fed va trebui să o ia în condiții de incertitudine”, a spus Claudia Sahm.