Marea Neagră nu este lac rusesc. Acesta era mesajul categoric transmis lui Vladimir Putin de SUA. În urmă cu mulți ani, președintele României de atunci, Traian Băsescu, atenționa că Rusia consideră Marea Neagră drept un lac rusesc, dar sublinia că „o facem lac NATO”.
Vorbele fostului președinte sunt preluate acum de către SUA, care vine și îl atenționează pe Vladimir Putin exact în aceeși idee. „Marea Neagră nu este lacul Rusiei, nu este lacul cuiva , este o suprafață de apa internațională”, a fost semnalul SUA către Rusia.
Reacția americanilor vine după ce Rusia s-a arătat deranjată de exercițiului multinațional „Sea Breeze 21” organizat de Forțele Navale ale SUA și Marina ucraineană, în Marea Neagră. Dacă Putin a catalogat acest demers drept agresiv, SUA spune că scopul lui este de a demonstra că Marea Neagră nu este un lac rusesc, ci este o suprafață de apă internațională. Declarația îi aparține generalului-locotenent (ret) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa (USAREUR), citat de site-ul de știri de apărare DefenseOne.
„Întreaga idee nu este doar să ne îmbunătățim capacitățile, ci și să demonstrăm că Marea Neagră este o suprafață de apă internațională. Nu este lacul Rusiei, nu este lacul cuiva , este o suprafață de apa internațională. Dar trebuie să facem respectat acest lucru”, a comentat fostul oficial american.
SUA: Rușii se vor opri numai atunci când vor fi opriți
Hodges se așteaptă ca Rusia să trimită cel mai probabil nave și avioane care să se apropie sau să monitorizeze forțele care participă la exerciții. El nu crede însă că rușii vor trage focuri de avertizare, deoarece la exercițiu participă și națiuni europene pe care Moscova ar prefera să nu le antagonizeze.
„Rușii se vor opri numai atunci când vor fi opriți … Respectă doar forța și disprețuiesc slăbiciunea”, a adăugat generalul american.
Peste 5.000 de militari, cu 32 de nave și 40 de aeronave participă la exercițiul naval „Sea Breeze 21”. Printre cele 32 de țări participante la exercițiu, inclusiv numeroase state din afara Alianței Nord-Atlantice, se numără și România și Republica Moldova. Concomitent cu startul exercițiului „Sea Breeze”, Rusia și-a testat sistemele de apărare antiaeriană din regiunea ocupată Crimeea, în cadrul unei acțiuni de instruire la care au participat aproximativ 20 de avioane și elicoptere ale Flotei ruse a Mării Negre.
Sursa foto: Dreamstime